请选择 进入手机版 | 继续访问电脑版

法拉城-陈法拉网站

搜索
图片视频链接失效报告专帖如非特殊注明,本站内容欢迎转载,但任何公开形式转载都请注明出处。请勿无视,详情点击。法拉城Logo下载(自拍、自录视频建议打上logo)

[擦边] 2010-8-20HTC Aria幫法拉譯劇本   [复制链接]

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

法拉微博

關心妍捧欣宜唱得扮得
東方日報2010-08-20

已為人妻的關心妍(Jade)早前轉投新公司重新出發,並與陳法拉和鄭欣宜等做同事。Jade笑言預料遲早會有爭寵是非新聞,惟她表示與兩人相處融洽,又大讚欣宜才是她的前輩!

關心妍已有兩年沒推新專輯,直言愧對「J迷」,惟她表示音樂創作不能操之過急:「做音樂冇得心急,要好多嘢配合。(歌迷等好耐?)我對佢哋有愧,其實之前我都有出福音碟。(擔心「J迷」流失?)流失一定有,依家最緊要係點樣打動番佢哋。」

讚法拉音準

Jade轉投星煥國際有限公司後與法拉和欣宜成為同事,她笑言遲早又被傳三人不和:「是非難免,根本避唔到,大家最緊要記住新公司名!」Jade直言三女相處融洽:「我同法拉及欣宜好多時聚埋,大家冇芥蒂,爭乜嘢寵?」她續大讚欣宜唱功出色:「佢先係前輩,唱得好好,聲底靚,扮嘢又一流,係個好努力嘅女仔,加上我哋都喺溫哥華長大,特別多話題。(法拉呢?)佢好靚女,唱歌聲底亦好,穩定性強、音準出色。」

老公冇詐型

即將於九月底出碟的Jade預計會忙個不停,但她坦言不擔心老公詐型:「佢知我鍾意唱歌,都贊成我出碟!(婚姻狀況?)美滿。(慣晒被叫楊太?)都慣o架!(炮製BB?)炮製咗隻碟先啦,我都要同老公講唔好意思,我哋都不設防,其實希望有三個小朋友,生兩個領養一個。」

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

法拉微博

HTC Aria幫法拉譯劇本
太陽報2010-08-20

陳法拉呢排紅到爆,《蒲松齡》播完冇耐,嚟緊仲有《公主嫁到》同《巾幗2》接住上。但訪問先知,原來呢位竹升妹其實中文麻麻,讀劇本時遇到艱澀詞語都會頭痕。不過佢話自從用咗新出嘅HTC Aria手機後,透過內置嘅《Dr.Eye》翻譯軟件,就可中英互譯兼學埋發音,以後唔使靠人都能熟讀劇本啦!

講軟件,Android Market一定唔及App Store咁多,但HTC可愛之處在於會自家開發及外購軟件,以這部HTC Aria為例,內置Friend Stream及Footprint等工具不在講,還免費提供翻譯軟件,咁賣大包法,無怪乎在最新手機市佔率調查中,HTC可打進全球五強之列。

除注音、拼音、筆劃及倉頡外,還提供中英文手寫輸入法,啱晒法拉呢啲竹升妹。

資深翻譯軟件

手機查字典方法有很多,無論Yahoo!或Google都有網上翻譯服務,只不過以上方法都要線上查詢,翻譯效率不但受制於網絡速度,仲分分鐘要支付高昂的數據費。今次這部HTC Aria最大賣點就係跟老牌翻譯軟件《Dr.Eye》合作,免費提供英漢、漢英雙向翻譯服務,所有字庫已預先儲存在記憶卡內,就算唔上網都可照查生字。除文字解釋外,佢還提供真人發音,遇到難明字仲可以用生字簿記低,方便日後問人,功能媲美唔少翻譯機。

影相直掟社交網

講番機身設計,Aria可謂HD mini嘅倒模,同樣採用3.2吋屏幕、拋光黑色外殼及鮮黃色內籠,若不是芒底多了一個光學感應器,驟眼看還以為是舊機翻新。而且跟mini一樣,Aria同樣是為女士而設,因此厚度僅11.7mm,而重量亦只得115g,以智能手機來說絕對「身輕如燕」。至於鏡頭方面,500萬像素兼冇補光燈,規格唔算高,但就對應人臉及篤芒對焦,加埋影完相可直接掟上Facebook、Flicker同Twitter,至啱女生自拍後極速分享。

喪煲Flash短片

系統方面,Aria仲未升呢上Android 2.2,因此睇Flash還要依賴Flash Lite,搞到好多網絡短片都睇唔到。然而,若用戶透過獨家網絡商數碼通出機,就可利用X-Power把短片轉換成手機格式;實測所見,唔單止睇到晒ontv嘅新聞短片,還可以駁上mytv重溫TVB劇集,流暢又唔窒,真係去到邊都可以喪煲法拉新劇。另外,一如HTC其他機種,Aria亦內置大量Widget小工具,未計必備嘅Friend Stream同Footprint,其他Widget亦多達30款,就算主頁有成7版都放唔晒!

機檔案

制  式︰GSM四頻、WCDMA 900/2100MHz

操作系統︰Android 2.1

屏  幕︰3.2吋電容式,320×480解像度

鏡  頭︰500萬像素自動對焦

記 憶 體︰內置512MB ROM、384MB RAM,

支援microSDHC記憶卡(最高32GB)

對外連接︰藍芽2.1、USB 2.0、7.2Mbps HSDPA、

Wi-Fi

通話時間︰420分鐘(2G)、350分鐘(3G)

備用時間︰360小時(2G)、400小時(3G)

體  積︰103.8×57.7×11.7mm

重  量︰115g

Gilbert

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

法币
法拉微博
Fala不是用iphone的嗎?
是不是sponsor給Fala一部HTC了?

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

法拉微博
这是广告,随便扯的。

法币

打假功臣

法拉微博
下一次要留意一下法拉的微博是android客戶端還是I Phone客戶端

法币
法拉微博
回复 momoamos 的帖子
嗯嗯...一定要留意~

法币

打假功臣

法拉微博
突然很想買到aria,可是沒錢

法币
法拉微博
话说fala很久没更新微博了...

法币

打假功臣

法拉微博
回复 IMYSJ 的帖子

話說法拉忙得連食飯也沒時間

法学士

新蒲松齡

法币
法拉微博
看過很多法拉唱歌的影片也覺得法拉的穩定性很強,聲線很甜很美,祝福法拉可以在樂壇大展拳腳!不過始終也認為法拉應該先走抒情路線。。。

法币

打假功臣

法拉微博
回复 fala5201314 的帖子

我想應該還未決定走什麼路線,不過跟你一樣,都喜歡抒情路線

法币
法拉微博
陪男朋友也没时间......

法币
法拉微博
回复 [url=http://www.falachen.org/bbs/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=114976&ptid=4657]IMYSJ 的帖子[/url
    没办法,香港的艺人都是很辛苦的

法币
法拉微博
回复 momoamos 的帖子
法拉拍''女拳'十分忙

法币
法拉微博
話說Fala拍攝《女拳》睡覺都沒覺好睡~
星期一《公主駕到》上演了~又要忙宣傳哪些了~

法币

法官

Green