法拉城-陈法拉网站

搜索
图片视频链接失效报告专帖如非特殊注明,本站内容欢迎转载,但任何公开形式转载都请注明出处。请勿无视,详情点击。法拉城Logo下载(自拍、自录视频建议打上logo)

[转贴] 《家好月圓》甘詠慶Blog专贴 [复制链接]

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

1 楼主
法拉微博
请大家多到甘咏庆Blog支持!网址:http://blog.tvb.com/moonlight10/

索引
2楼:2008-07-28 好高興可以喺度寫blog
3楼:2008-07-29 不速之客
8楼:2008-07-31 返新工喇!
9楼:2008-08-04 我做model?
10楼:2008-08-07 對唔住呀管家仔!
11楼:2008-08-11 得意思考題
12楼:2008-08-14 我的嫲嫲
13楼:2008-08-19 無言
14楼:2008-08-21 分分鐘需要……慶?
15楼:2008-08-25 我好幸福!
16楼:2008-08-26 電影分享
17楼:2008-08-27 你是我們最好的嫲嫲
18楼:2008-09-01 中秋之夜
19楼:2008-09-04 結婚前的對話
20楼:2008-09-08 阿月知錯架喇!
21楼:2008-09-10 俾自由佢哋啦!
22楼:2008-09-15 幸福的bb
23楼:2008-09-16 天曉得
24楼:2008-09-18 準備做媽咪
25楼:2008-09-20 永遠的嫲嫲
26楼:2008-09-21 官司輸了,但贏回個家
27楼:2008-09-21 圓滿的結局
收藏收藏0 顶0 踩0 转发到微博

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

2 沙发
法拉微博
FROM:http://blog.tvb.com/moonlight10/2008/07/28/%e5%a5%bd%e9%ab%98%e8%88%88%e5%8f%af%e4%bb%a5%e5%96%ba%e5%ba%a6%e5%af%abblog/

好高興可以喺度寫blog
網誌日期: 2008-07-28
大家好!我叫做甘詠慶,屋企人都叫我做阿慶,我啲朋友就叫我做阿Wing。我寫嘢唔係好叻,希望大家都睇得明我寫乜啦!
唔怕老實同大家「講」,我係啞嘅。雖然把口講唔到嘢,但係仲識得聽架,所以唔好講我壞話呀,我聽到架!
我唔係一出世就講唔到嘢架。我記得喺我細細個嗰時,大病一場,病到胡里胡塗,連人都唔認得咁濟。嗰時荷媽(即係我阿媽)揹住我,帶我去睇醫生。我當時病到迷迷糊糊,只係隱約聽到個醫生同荷媽講︰「你個女可能會講唔到嘢…」
雖然我聽唔清楚醫生同荷媽嘅對話,但係我好記得荷媽係點樣捉住我隻手。
當其時,荷媽一路捉住我隻手,一路聽醫生講解。當個醫生一講完「你個女可能會講唔到嘢…」,荷媽就好用力咁握咗一握。佢呢一握,我到而家都仲記得。
我知道荷媽當時一定好驚,仲要係驚到個心跳咗出嚟嗰種。而我當時病到暈吓暈吓,根本就唔識驚。後來我個病好番晒,但係個「啞病」就成為咗我嘅絕症,呢一世都跟住我。
大家唔好以為我好慘呀,其實我一啲都唔慘,因為我有一個好溫暖嘅屋企。
等我介紹吓啦,我有一大班兄弟姊妹,「家好月圓慶中秋」,一共七個,係咪好大家族呢!荷媽係我哋嘅一家之主,我哋全部都睇佢頭架。至於我哋嘅爸爸,叫做jo飽,喺十幾年前同荷媽離咗婚,同另一個女人建立咗第二個家庭。不過我哋都有聯絡架,年年中秋節大家都會聚一聚,食餐團年飯,關係都ok啦!
我嘅屋企就分享完嘞,你哋嘅屋企呢?有咩趣事都可以同我分享架,我好樂意聽架!

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

3 板凳
法拉微博
FROM:http://blog.tvb.com/moonlight10/2008/07/29/%e4%b8%8d%e9%80%9f%e4%b9%8b%e5%ae%a2/

不速之客
網誌日期: 2008-07-29
唉!嗰個莎姨真係好難頂呀!一日到黑把口都冇停過,belebala講個不停,真係好鬼煩呀!佢返嚟嘅第一日就已經彈呢樣彈嗰樣,又嫌我哋屋企”屈質”,仲要下下提住荷媽係棄婦呀!如果我可以開口講嘢,我一定會大大聲聲話:「唔該你講嘢之前諗吓人哋嘅感受,學識尊重身邊嘅人啦!」可惜我講唔到吖,做手語佢又唔識睇,仲要成日俾佢話我指手劃腳。
喂,我呢啲係手語嚟架,係語言嘅一種嚟架,唔係指手劃腳呀!俾佢講到我好似個傻婆咁。唉,對住佢真係無奈呀!
不過,荷媽都講得啱嘅,話晒都一場親戚,又冇做啲咩衰嘢,只係口沒遮攔咗啲啫,咪盡量容忍佢囉…
唉,不過都係難頂架喇!
夜晚食飽飯,無無聊聊冇嘢做,落咗去公園散步,順便幫荷媽買豉油。唔覺意抬頭一望,見到天上面嘅月亮又圓又大,十足十一粒湯圓咁。
記得細個嗰時嘅中秋節,成班兄弟姊妹喺天台度玩燈籠,管家仔就最鍾意扮超級撒亞人,當我哋啲燈籠係怪獸咁打,仲唔小心整跌咗我碗湯圓添。嗰陣時我詐諦係咁喊,驚到佢手騰腳震,猛咁話賠番粒湯圓俾我。當時我就指一指天上嘅月亮,要佢賠天上面嘅湯圓俾我。
哈!點知佢求其搵咗碗清水嚟,話入面個倒影就係月亮湯圓喇,仲叫我千祈唔好食,食咗嘅話出年就睇唔到月亮架喇。嗰陣時我又真係戇居居咁信佢講,成晚坐喺碗清水隔離看守住,驚住個月亮跌落地。
嗰晚我不斷同自己講︰「如果跌爛咗個月亮,出年就冇中秋節架喇…」哈!細個真係傻!不過而家諗番都幾甜蜜嘅。

法币
4 地板
fala,You are the best...

法币

灌水天才勋章 特殊贡献勛章 大法官 忠实粉丝

法拉微博
:yc15 这个还专门开个BLOG,TVB还真是重视

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

法拉微博
原帖由 cusa2005 于 2008-7-31 08:00 发表
:yc15 这个还专门开个BLOG,TVB还真是重视

去年溏心时开此先例,增设了好多栏目,所以今年家好网页才这么多内容 今年应该还会有家好聊天室什么的

法币

回贴大使

法拉微博
这个bolg有创意的

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

法拉微博
FROM:http://blog.tvb.com/moonlight10/2008/07/31/%e8%bf%94%e6%96%b0%e5%b7%a5%e5%96%87%ef%bc%81/

返新工喇!
網誌日期: 2008-07-31
今日攰得好緊要呀!放咗工,一返屋企就撻咗落床喇,成身好似散晒咁,手手腳腳都”冤”住”冤”住咁痛。好彩荷媽幫我捽咗啲藥酒,而家先好番啲咋。
今日係我甘詠慶第一日返新工,我喺一間廣告公司度做初級文員,間公司都幾大規模架,仲要近阿月間公司,我哋以後仲可以一齊食lunch添!
不過尋晚真係好緊張呀,完全瞓唔著,眼光光望天光。今朝搭小巴返工嘅時候又緊張到手心冒汗,好彩阿月喺隔離安慰我,我先至冇咁驚咋。
一去到公司,諗住打醒十二分精神,唔好俾自己犯錯,點知成朝就喺度行行企企,乜嘢都唔駛我做。唉,我都有自知之明嘅,連一個電話都唔能夠接聽,點會有人肯俾嘢我做吖…
但係我真係唔想咁冇用呀,我真係想幫吓手呀!於是我鼓起勇氣,自告奮勇去送一件急件。好彩Kelvin都肯相信我,肯俾我去。
點知送文件嘅中途遇著大塞車,我又唔識路,唯有喺街度盲摸摸。諗住問人路啦,啲人又以為我做問卷調查。嗰一刻我真係覺得好無助架,好似俾呢個世界孤立咁,喺條街度都唔知點算好…
後來我打咗俾管家仔求救,佢同荷媽,仲有香姑佢哋,一齊教我點行。雖然最後都係遲咗,但係個經理都好體諒,冇鬧到我。
真係好多謝!好多謝呀!我覺得自己雖然講唔到嘢,但係有一班咁錫自己,無論風雨都喺背後支持自己嘅屋企人,我真係覺得自己係好幸福呀!
尤其要多謝管家仔呀,有哥如此真係夫復何求呀(學吓荷媽啲老土嘢先^v^)!管家仔,你個妹以後會好俾心機做嘢,唔會辜負你嘅期望架,I promise!
p.s. 仲要多謝于素秋幫我搵到份好工呀,得閒多啲上嚟食飯啦!

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

法拉微博
FROM:http://blog.tvb.com/moonlight10/2008/08/04/%e6%88%91%e5%81%9amodel%ef%bc%9f/

我做model?
網誌日期: 2008-08-04
今日,我上咗架遊艇度做model,起初都唔係咁想去,不過見阿卡苦苦哀求,唯有頂硬上,即管試吓啦!嗰個係一個推銷手提電話嘅function,我哋成班model穿著唔同嘅服飾,喺架遊艇上面行catwalk,行到最後就將手機放在耳邊,好自信咁講一句宣傳slogan。
本來呢啲嘢就難唔到我嘅,只係最後嗰句slogan我講唔到,淨係可以口噏噏,夾口形,真係好瘀呀!
完咗個show之後,阿卡猛咁讚我同阿月有專業水準,拍得住啲正職model!
我心諗,我連句宣傳slogan都講唔到,咁都稱得上專業?我諗應該唔得啩!
雖然專業model就做唔到喇,但係專業嘅OL都勉強可以嘅!
最近開始適應寫字樓嘅生活,啲同事都慢慢懂得點樣同我溝通。
佢哋一見到我攞本記事簿出嚟,都會意會到我有嘢想講,然後耐心咁等我寫完我想講嘅嘢。
不過,我通常都寫得好快嘅,費事要人家等太耐嘛!
唉…如果公司啲人識得睇手語就好喇!

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

法拉微博
FROM:http://blog.tvb.com/moonlight10/2008/08/07/%e5%b0%8d%e5%94%94%e4%bd%8f%e5%91%80%e7%ae%a1%e5%ae%b6%e4%bb%94%ef%bc%81/

對唔住呀管家仔!
網誌日期: 2008-08-07
好耐冇寫blog喇,有啲生疏添。隔咗一排冇打,首先要同一個人道歉先︰對唔住呀,管家仔!
一日都係我唔好,如果當日你唔係幫我出頭,就唔駛搞到入醫院,你同婷婷就唔駛分手!今次你哋喺番埋一齊冇耐又分手,我知道唔多唔少都關我事架!
管家仔,你對我哋實在太好喇,你為咗頭家付出太多喇,你要為番自己多啲呀!有時我真係希望你可以自私一啲,起碼你會對自己好一啲呀嘛。
今日喺公司做錯咗少少嘢,將兩個會嘅files調轉咗,阻咗成班同事唔少時間,真係唔好意思。不過,Kelvin好好人呀,佢知我係一時大意,冇怪我不特止,仲請我飲嘢安慰我添,搞到我都有啲唔好意思。
Kelvin仲幫我同班同事講sorry(而我就喺佢旁邊猛咁用手語講sorry),仲請晒班同事飲下午茶當賠罪添,真係唔該晒呀!
最近開始對莎姨有少少改觀,其實佢都唔係好衰嘅,只係平時口不擇言啫,見到佢一個人冇人冇物,個女又唔喺佢身邊,又真係幾可憐嘅。佢嘅性格雖然唔係幾好,但係有時都會幫荷媽同我哋出頭,等我哋唔駛俾Jo飽恰,佢嘅行為都幾大快人心架!

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

法拉微博
FROM:http://blog.tvb.com/moonlight10/2008/08/11/%e5%be%97%e6%84%8f%e6%80%9d%e8%80%83%e9%a1%8c/

得意思考題
網誌日期: 2008-08-11
啱啱上網,發現咗一條幾得意嘅題目︰
★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★
一個教授給一群學生出了這麼一道題目︰
一個聾啞人到五金商店買釘子,先將左手兩個手指作持釘狀,
放在櫃台上,然後右手作錘打狀。
售貨員遞過一把錘子,聾啞顧客搖了搖頭,
指了指作持釘狀的兩個手指,售貨員終於拿對了。
這時候又來了一位盲人顧客…….
「同學們,你們能否想像一下,盲人將如何用最簡單的方法買到一把剪刀?」
如果你是當中的一個學生,你會怎樣回答教授呢??
不可想太久….
十秒內答……..
哈哈…
很容易的唷…..”
答案在下面…..
你是否答︰
只要伸出兩個指頭模仿剪刀作剪布的動作就行了。
錯了!!
其實,盲人只要開口說一聲就行了。
★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★
哈哈,俾佢”陰”到添!
不過我答錯咗係正常嘅…
因為我買嘢不嬲都係靠做手勢嘅,所以一開始就先入為主嘞!
你哋呢,答唔答得啱呀?

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

法拉微博
FROM:http://blog.tvb.com/moonlight10/2008/08/14/%e6%88%91%e7%9a%84%e5%ab%b2%e5%ab%b2/

我的嫲嫲
網誌日期: 2008-08-14
記得細個嗰時,嫲嫲成日帶我哋去玩,去海洋公園啦,去搭叮叮啦,嫲嫲帶親我哋出去,大家都會好雀躍,就算只係喺公園兜個圈,我都會好興奮,好似去旅行咁。但係,每當嫲嫲帶我哋番屋企,就會同荷媽嗌大交,搞到屋企大地震,我哋幾兄弟姊妹喺旁邊都唔知點算好…記得有一次,我哋一家人去旅行,嫲嫲同我哋成班細路孖房瞓,而我就同嫲嫲孖床瞓。我好記得嗰晚臨瞓嘅時候,嫲嫲同我講︰「阿慶呀,夜晚聽到嫲嫲嘅鼻鼾聲就大力啲推醒嫲嫲,嫲嫲會打側瞓,打側瞓就冇鼻鼾架啦。」個晚,嫲嫲真係成晚打鼻鼾,而我不斷咁推醒佢,佢打側瞓咗一陣又轉姿勢,之後又再打鼻鼾。我成晚都聽住佢嘅鼻鼾聲,瞓都冇瞓過。最後我頂唔順,好大力咁推咗嫲嫲落床,累到佢撞親個頭。嫲嫲當然冇怪到我,但係我個心就好內疚,內疚到而家!
有時候,嫲嫲會做咗一啲傷害我哋屋企嘅事,但係我知道佢係唔想架,正如佢都唔想成晚打鼻鼾,嘈住我瞓覺,但係我就好衰咁推咗佢落床。
我哋唔應該怪嫲嫲,嫲嫲最錫嘅就係我哋,佢將我哋成班孫放喺第一位,我哋個個都係佢嘅心肝命椗,只要我哋開心,佢都會開心!
嫲嫲,你永遠都係八月十五嘅月亮!

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

法拉微博
FROM:http://blog.tvb.com/moonlight10/2008/08/19/%e7%84%a1%e8%a8%80/

無言
網誌日期: 2008-08-19
我嘅心有好多嘢想同人講…
我想其他人聽到我嘅笑聲…
我想唱歌俾身邊嘅人聽…
我想同人分享、溝通、談天說地…
點解我統統都做唔到…
喺呢一刻我真係唔想再講…
就算我講,又有邊個可以聽到?

好想睇多次jo飽嘅手語歌呀……

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

法拉微博
FROM:http://blog.tvb.com/moonlight10/2008/08/21/%e5%88%86%e5%88%86%e9%90%98%e9%9c%80%e8%a6%81%e2%80%a6%e2%80%a6%e6%85%b6%ef%bc%9f/

分分鐘需要……慶?
網誌日期: 2008-08-21
「有了你開心啲,乜都稱心滿意,肥牛雜菜也好好味!
我與你永共敍,分分鐘需要你,阿慶是陽光空氣。
扮靚啲皆因慶,癲癲地都因慶,為你甘心作傻事,
扮下猩猩叫,睇到乜都笑,有慶在身邊多重要。」
呢首歌就係我個傻大佬,管家仔先生唱嚟氹本小姐開心嘅,皆因本小姐失戀,心情唔多好,隨時會發人脾氣,所以個傻大佬就唱首歌嚟鎮住我囉!
其實,我已經逐漸平靜咗落嚟,冇之前咁唔開心架喇,大家唔駛擔心我喇!
以前,我太過介懷自己係啞妹,搞到個人好消極,成日苦日苦面。
以後,我會放開一啲,勇敢一啲,唔怕人哋眼光,唔怕俾人手指指,積極做好自己本分,活得開心一啲,有意義一啲。
至於Kelvin,我並冇嬲佢,因為呢個係佢嘅意願,我會尊重佢!
不過我真係唔想再麻煩到佢,先至唔駛佢幫我搵工,何況搵工呢啲嘢,我咁大個人自己應付到架喇!
哈哈!我係咪獨立咗呢?

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

法拉微博
FROM:http://blog.tvb.com/moonlight10/2008/08/25/%e6%88%91%e5%a5%bd%e5%b9%b8%e7%a6%8f%ef%bc%81/

我好幸福!
網誌日期: 2008-08-25
自從同Kelvin復合之後,我開始對自己有番啲信心,我知道Kelvin唔係嫌棄我,而係孝順佢嘅媽媽。我開始相信我同Kelvin真係可以一生一世,就算將來有幾大嘅困難,只要我同Kelvin個心都係向住對方就可以。但係,原來愛情唔只係兩個人嘅事,我唔可以剩係顧Kelvin感受而完全唔理身邊嘅人。Kelvin媽媽做得好啱架,佢一個人捱大Kelvin已經好唔容易,捱到Kelvin出身,自己又得到個糖尿病,佢嘅一生真係好苦。
如果Kelvin真係同我一齊,佢媽媽又要照顧一個講唔到嘢嘅新抱,到頭來係苦上加苦。我同Kelvin媽媽唔係一家人,冇理由要佢為我付出咁多…
我而家終於明白,荷媽點解咁積極幫我搵工。佢想我自立,佢想我可以自己照顧自己,甚至照顧身邊嘅人,佢唔想我成世做其他人嘅負累。
荷媽,我知道你嘅苦心喇!
以前嘅我,終日苦口苦面,覺得自己嘅人生好悲慘,成世只係會成為別人嘅負累。而家我諗通晒喇,我雖然係啞妹,但係我都可以有自己嘅人生,我都可以為自己爭取幸福。
我呢一生並唔悲慘,只係我身在福中不知福!不知福嘅人根本唔配有幸福.!就好似我咁,唔係個天唔俾幸福我,係我自己趕走晒咋!我有一個咁溫暖嘅屋企,有個咁錫我嘅男朋友,我仲要奢求啲乜嘢呢?
邊個話我講唔到嘢架?邊個話講嘢一定要用把口架?真正嘅溝通係用個心,真正嘅愛係以心傳心架!Kelvin,我唔知道將來會變成點,我只係想將我心裡面嘅一句話直接傳入你個心入面…

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

法拉微博
FROM:http://blog.tvb.com/moonlight10/2008/08/26/%e9%9b%bb%e5%bd%b1%e5%88%86%e4%ba%ab/

電影分享
網誌日期: 2008-08-26
尋日,我睇咗一套八十年代嘅舊片–搭錯車。
故事講述一個啞的退伍老兵,以收購廢品和空酒瓶為生,一日在路上拾起一個被棄女嬰,於是取名”小美”,並撫養長大。小美長大後,搖身一變成為紅歌星,為了維護形象而無法認啞叔為父。啞叔因而大受打擊,鬱鬱而終。小美得知此消息,後悔不已,在舞臺上高唱”酒矸倘賣無”,獻給辭世的老父。
睇完之後,個心”拿”住”拿”住,好耐都平伏唔到。
啞叔嘅無私奉獻,令我好感動…
小美最後唱個首”酒矸倘賣無”,令我好心”噏”!
其實,整套戲嘅主題就係「樹欲靜而風不息,子欲養而親不在」
係咪好老土呢…
不過,越係老土嘅說話就越有道理!
點解?
就係因為有道理,所以有好多人講,啲人講得多咪變老土囉!係咪?
所以呢,就算幾老土都好,我都要同jo飽講︰「jo飽,I love you!」
我唔想好似小美咁,只可以憑歌寄意,懷念佢嘅爸爸。
我已經有大大個jo飽棟在響度,如果我再唔識珍惜,第時後悔都冇用架喇!
Jo飽,無論以前你點對我哋,我都唔會放喺心度,我哋全部黐頭芒都原諒咗你架喇!你唔好咁內疚啦,你內疚,會搞到我哋都好傷心架!

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

法拉微博
FROM:http://blog.tvb.com/moonlight10/2008/08/27/%e4%bd%a0%e6%98%af%e6%88%91%e5%80%91%e6%9c%80%e5%a5%bd%e7%9a%84%e5%ab%b2%e5%ab%b2/

你是我們最好的嫲嫲
網誌日期: 2008-08-27
嗰晚,嫲嫲病得好嚴重,我同管家仔瞓喺病床旁邊,陪住嫲嫲。因為係深夜,所以四周圍都好靜。
忽然之間,嫲嫲好辛苦,好似呼吸唔到咁,情況好危急,大家都好驚!
好彩,最後嫲嫲總算大步檻過,我哋個心先至定番啲!
嫲嫲最危急嘅時候,口up up咁up咗幾個數字,原來係以前屋企嘅電話號碼!
佢一生人最快樂嘅時光,就係同我哋六粒孫仔一齊相處嘅日子!
原來,我哋喺嫲嫲心目中係最重要架!
細個嘅時候,嫲嫲帶我哋去玩,去搭”叮叮”。
等嫲嫲好番啲,我好想帶番佢周圍玩。
我好想話俾佢知,雖然我哋而家唔係同你一齊住,但係我哋一樣好緊張你,好孝順你,只要你開句聲,成班孫仔都會飛身撲去你身邊!
因為,你是我們最好的嫲嫲!

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

法拉微博
FROM:http://blog.tvb.com/moonlight10/2008/09/01/%e4%b8%ad%e7%a7%8b%e4%b9%8b%e5%a4%9c/

中秋之夜
網誌日期: 2008-09-01
半夜三更瞓唔著,望出窗外嘅天空,見到一個又大又圓嘅月亮。個天越暗,個月亮就越皎潔、越明亮。
我深呼吸咗一口氣,覺得半夜嘅空氣好清新、好舒服、好寧靜。
好似冇晒所有煩惱,只有滿足嘅感覺。
我覺得,今年嘅中秋節,月光特別圓之餘,仲特別甜。
甜就甜在一家人一齊整月餅,跟住一齊食月餅、講爛gag、慶祝中秋節。
最甜嘅係,有人失驚無神攞住紥花,攞住隻戒指,好有誠意咁向我求婚!
因為佢平時好少做呢啲嘢架,所以今次真係好surprise呀!
佢仲講咗個月亮的故事,話咩個月亮會關照佢喎!
哈!乜月亮都會關照人嘅咩?傻瓜!
不過你想像力咁高,都算合格做甘詠慶嘅老公嘅,起碼估到我想講乜,唔駛我下下做手語嘛!
★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★
Kelvin,答應嫁俾你,只係一兩分鐘嘅事,但係雙方嘅承諾,係一生一世。
我希望可以同你互相倚靠,一齊走將來嘅路…

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

法拉微博
FROM:http://blog.tvb.com/moonlight10/2008/09/04/%e7%b5%90%e5%a9%9a%e5%89%8d%e7%9a%84%e5%b0%8d%e8%a9%b1/

結婚前的對話
網誌日期: 2008-09-04
上網搵到一篇幾得意嘅對話,唔知你哋睇過未呢?我覺得好搞笑呀!<結婚前的對話>
男:太好了!我期盼的日子終於來臨了!我都等不及了!
女:我可以反悔嗎?
男:不,你甚至想都別想!
女:你愛我嗎?
男:當然!
女:你會背叛我嗎?
男:不會,你怎麼會有這種想法?
女:你可以吻我一下嗎?
男:當然,決不可能只有一下!
女:你有可能打我嗎?
男:永遠不可能!
女:我能相信你嗎?
至於結婚後的對話,就係由下而上咁睇嘅…
哈哈!睇唔睇到呀?
★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★
好喇!搞完笑嘞,講番啲正經嘢先!
記得有一次,我同于素秋、管家仔一齊食肥牛粉絲煲。
食食吓,我同阿秋講,覺得自己同Kelvin嘅距離好大,因為佢學歷高過我,而我又講唔到嘢。然後,阿秋同我講,我同Kelvin嘅差距只係身高上差一兩吋,其他就乜都冇架喇!
當時我聽到佢咁講,個心安定咗啲,開始對我同Kelvin嘅關係有番信心!
而家,我已經做咗Kelvin老婆,兩個人日對夜對,大家都唔覺得悶,而且仲覺得好sweet添!奶奶對我都好好,當我係親生女一樣,得閒又會約荷媽出嚟,傾吓啲父母經,緬懷一下過去,不知幾投契!
不過,我成日會諗,呢種美滿嘅生活,究竟會last幾耐呢?
將來仲會唔會咁幸福呢?
Kelvin會唔會好似上面段對話咁,結婚前一個版本,結婚後又另一個版本呢?
諗吓諗吓…發覺自己好傻呀!
將來嘅事邊個會知啫,最緊要活在當下,珍惜現在有嘅一切,咁咪無憾囉,係咪?

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

法拉微博
FROM:http://blog.tvb.com/moonlight10/2008/09/08/%e9%98%bf%e6%9c%88%e7%9f%a5%e9%8c%af%e6%9e%b6%e5%96%87%ef%bc%81/

阿月知錯架喇!
網誌日期: 2008-09-08
阿月份人係衝動啲,但係佢心腸唔壞架,大家唔好當佢係搞風搞雨嘅是非精啦,唔係架,阿月唔係咁架!今次件事,就算佢真係有錯,我都相信佢唔係專登架!

你哋試諗吓,嘉美未返嚟嘅時候,阿月同阿卡相處得好開心架!

但係,嘉美嘅出現,令到阿月同阿卡嘅關係變得好惡劣,嘉美就好似要取代阿月咁,喺公事上做得比阿月好,喺感情上又同阿卡發展緊,一切就好似衝住阿月而嚟咁,搞到佢好唔開心!

可惜我結咗婚,唔可以好似以前咁,成日陪住佢,同佢傾計,如果唔係我會阻止到阿月,唔會俾佢做錯事!

為咗呢件事,阿月已經where爛塊面,向荷媽認錯,亦都流咗不少眼淚,希望大家以後都可以和平相處,屋企唔好再咁多是非喇!