法拉城-陈法拉网站

搜索
图片视频链接失效报告专帖如非特殊注明,本站内容欢迎转载,但任何公开形式转载都请注明出处。请勿无视,详情点击。法拉城Logo下载(自拍、自录视频建议打上logo)
楼主: falafan

[转贴] 《家好月圓》甘詠慶Blog专贴 [复制链接]

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

法拉微博
FROM:http://blog.tvb.com/moonlight10/2008/09/10/%e4%bf%be%e8%87%aa%e7%94%b1%e4%bd%a2%e5%93%8b%e5%95%a6%ef%bc%81/

俾自由佢哋啦!

管家仔同于素秋真係好夾架,我唔明白點解硬係要阻止佢哋一齊!事實上,佢哋兩個根本一啲血緣關係都冇,唔好講到亂倫咁難聽啦!

再者,佢哋細個嘅時候已經拍過拖,只係因為于素秋要去外國讀書,管家仔先至逼於無奈同佢分手!

佢哋兩個不嬲都有深厚嘅感情,點解要阻止管家仔關心于素秋喎?

講到尾,都係紅姨自私!

佢唔想管家仔做佢女婿,唔想同荷媽有咩關係,唔想阿秋成日黐埋嚟我哋呢邊,於是就強硬地阻止阿秋見管家仔,你話佢係咪好自私吖!

阿秋咁大個人,自己識得分析,亦有自由選擇,無論佢最後揀邊個,我哋都應該尊重佢嘅決定,唔係將自己嘅意願強加喺佢身止,咁樣佢會好痛苦!

如果紅姨真係錫個女嘅,就唔應該縛住佢,唔俾佢搵自己嘅幸福!

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

法拉微博
FROM:http://blog.tvb.com/moonlight10/2008/09/15/%e5%b9%b8%e7%a6%8f%e7%9a%84bb/

幸福的bb

有一個小生命喺我身體入面生長緊,個感覺好奇妙!就算係Kelvin,都唔可以好似bb咁,同我如此親密。

因為bb就住喺我身體入面,同我連成一體!

奶奶知道我有咗之後,開心到瞓唔著,佢話個bb腳頭好,令到佢啲腎功能指數都靚仔咗!

管家仔佢哋知道我有咗,個個都好興奮,莎姨仲教大家玩親人枚,話要教個bb認親人喎!

Kelvin知道自己就嚟做人爸爸,一開始都好雀躍,之後佢就攬住我,同我講︰「嚟緊呢段日子,要辛苦你喇!」

講完之後,佢就摸摸我個頭,然後開著部CD機,播咗Louis Armstrong嘅”What a wonderful world”嚟聽。

佢話喎,bb仔識得聽架,我哋要話俾佢知,呢個世界係好wonderful,所有人都等緊佢出世,好期待同佢見面!

我忍唔住笑咗一下,然後俟住佢嘅膊頭,一齊聽歌。

嗰一刻,我覺得自己好幸福!bb,你將來都會好幸福架!

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

法拉微博
FROM:http://blog.tvb.com/moonlight10/2008/09/16/%e5%a4%a9%e6%9b%89%e5%be%97/

天曉得

究竟發生啲咩事呀?點解啲唔好嘅嘢會接二連三咁發生?先有jo飽視網膜脫落,跟住嫲嫲又入醫院,而家連阿卡都話有咩隱性心臟病…

啲病痛好似約埋一齊咁,一次過搞到佢哋齊齊入院。

我哋成家人,喺間醫院度騰上騰落,探完呢個又探嗰個,擔心完呢個又要擔心嗰個,我就嚟頂唔順喇!

荷媽同我講,就算幾咁頂唔順都要撐住,jo飽、嫲嫲同阿卡都需要我哋嘅支持!

無錯!荷媽講得啱,雖然我哋唔係醫生,但係佢哋都好需要我哋嘅support!

尤其是jo飽,當佢知道阿卡心臟病發,第一時間關上房門,唔俾我哋見佢,因為佢驚住連累我哋,佢驚個天為咗懲罰佢拋妻棄子,會將啲報應報落班仔女度。Jo飽呀,荷媽講得啱架,你點知個天諗乜啫,你點可能猜度到個天想點?

可能個天想你有報應,又可能佢想你將功補過,想你更加愛錫屋企人呢!

Who knows?

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

法拉微博
FROM:http://blog.tvb.com/moonlight10/2008/09/18/%e6%ba%96%e5%82%99%e5%81%9a%e5%aa%bd%e5%92%aa/

準備做媽咪

今日,Kelvin陪我去醫院照超聲波,中途經過一間商場,入面搞緊一個BB爬行比賽,有好多BB參加,場面好熱鬧!我見到啲BB,個個都好得意,肥嘟嘟、白雪雪咁樣,真係好想搣吓佢哋嘅面珠仔呀!Kelvin企喺我隔離,不知睇得幾肉緊,當正啲BB係親生骨肉咁,猛咁嗌「加油!努力!」嗌到把聲都拆埋,真係冇佢收!

我望住啲得意BB,又望吓佢哋嘅父母,發覺佢哋有個共通點,就係個個個樣都好殘,女嘅就有黑眼圈,男嘅就鬚根盡現,冇一個係精精奕奕嘅,喺旁邊圍觀嘅觀眾仲興奮過佢哋!

鬼咩!啱啱做人父母,實係冇覺好瞓架啦,BB唔識性架嘛,佢唔知你瞓緊覺架,總之佢想食就食、想喊就喊、想痾就痾,話之你瞓緊啦!

所以,湊大一個BB真係唔容易,要養大佢就更加難,如果要教好佢呢,就難上加難!我開始佩服荷媽,有本事湊大六個仔女,仲要教到個個都咁乖添!

唔知我有冇資格做一個好媽媽呢?我有晒心理準備架喇,預咗有黑眼圈、橙皮紋,同埋大肚腩,不過無所謂吖,為咗BB,走樣咪走樣囉!

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

法拉微博
FROM:http://blog.tvb.com/moonlight10/2008/09/20/%e6%b0%b8%e9%81%a0%e7%9a%84%e5%ab%b2%e5%ab%b2/

永遠的嫲嫲
網誌日期: 2008-09-20
嫲嫲你唔好走呀,你仲未睇到個「塞」出世架,你點可以咁快就走架…
點解你咁快就丟低我哋?乜你捨得我哋咩?
嫲嫲,你係咪仲有好多嘢想同我哋講呀?
你臨去嘅時候一定想講好多嘢,但係我哋一句都聽唔到呀?
我感得好遺憾呀,連嫲嫲最後一句說話都聽唔到!
點解要同紅姨講咁耐喎?你哋有乜嘢要傾咁耐喎?
有乜嘢緊要得過同班孫仔孫女講byebye?
嫲嫲,雖然我再聽唔到你講嘢,但係當我聽到呢首歌,我都會感受到你嘅心意︰
《月亮代表我的心》
你問我愛你有多深
我愛你有幾分
我的情也真 我的愛也真
月亮代表我的心
以後,當我見到天上面嘅月亮,我都知道嫲嫲你望住我哋,你會好似個月亮咁,照住我哋,祝福我哋…
我的嫲嫲是月亮,永永遠遠都一樣!

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

法拉微博
FROM:http://blog.tvb.com/moonlight10/2008/09/21/%e5%ae%98%e5%8f%b8%e8%bc%b8%e4%ba%86%ef%bc%8c%e4%bd%86%e8%b4%8f%e5%9b%9e%e5%80%8b%e5%ae%b6/

官司輸了,但贏回個家
網誌日期: 2008-09-21
法官宣判,jo飽攞到家好月圓嘅20%股份,紅姨就攞到80%,即係話紅姨贏咗場官司。不過,我哋全家不但止冇唔開心,而且仲好興奮,因為jo飽同荷媽終於復合喇!
全靠呢場官司,俾咗個機會jo飽,等佢可以喺庭上真情剖白,打動咗荷媽,我哋頭家先可以破鏡重圓咋!我哋一家都要多謝紅姨呀!
雖然紅姨死心不熄,提出上訴,但係就算俾佢上訴到終審庭,jo飽同荷媽都唔會再分開架喇,我哋六粒黐頭芒都唔會再變做孤兒仔孤兒女架喇!
嫲嫲,你喺天上面見唔見到我哋一家重圓呀,你戥唔戥我哋開心呀?
遲啲等BB出世,我哋就可以三代同堂,jo飽同荷媽就可以弄孫為樂,公公就可以抱「塞」為樂,阿月佢哋就可以玩「甥」為樂,全家人都可以開開心心,以BB為樂!BB呀BB,你一出世就有咁多人錫,一定幸福死你啫!
而家個肚越嚟越大喇,好想BB快啲出世,快啲投入呢個wonderful world!

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

法拉微博
FROM:http://blog.tvb.com/moonlight10/2008/09/21/%e5%9c%93%e6%bb%bf%e7%9a%84%e7%b5%90%e5%b1%80/

圓滿的結局
網誌日期: 2008-09-21
我哋一家嘅故事終於都去到尾聲,咁多年以嚟嘅風風雨雨,終於得到平息!我真係好感恩,我冇諗過可以有個咁錫我嘅老公,冇諗過會有個咁幸福嘅家庭,更加冇諗過破碎咗十年嘅家可以破鏡重圓,如果嫲嫲仲在生,佢一定會好開心,好安慰,不過,我諗佢喺天上見到我哋咁幸福,都會笑到見牙唔見眼架!
我哋一家唔經唔覺經歷咗咁多風浪,回想番就好似發咗場夢咁!
引起事端嘅罪魁禍首–紅姨,最後得到佢應有嘅懲罰。不過,我哋都已經原諒咗佢,畢竟佢係阿秋嘅媽咪,而且臨老先至冇咗頭家真係好慘架!以前嘅一切恩怨,都已經係過去嘅事,邊個啱邊個唔啱,又駛乜咁在意呢?
做人要向前看,唔好咁執著,要學識放開,呢啲都係Kelvin教我嘅!
而家我最在意嘅事,就係要做一個好媽媽,好好湊大仔仔,用心教好佢。
荷媽,拜託你喇,以後你要幫我教好仔仔,同埋教我點樣教好個仔呀!因為全靠你呢個好媽媽,先至有我哋呢班咁乖嘅仔女,所以呢,你係天下間最好嘅阿媽,你就最有資格教我點樣做個好媽媽,我以後聽晒你話架喇!