法拉城-陈法拉网站

搜索
图片视频链接失效报告专帖如非特殊注明,本站内容欢迎转载,但任何公开形式转载都请注明出处。请勿无视,详情点击。法拉城Logo下载(自拍、自录视频建议打上logo)

[擦边] 2010-12-25咪神爭霸戰   [复制链接]

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

1 楼主
法拉微博

女人斟:蒙嘉慧忠變奸衰老 10年
蘋果日報2010-12-25

女人怕殘,花旦更甚。 35歲的蒙嘉慧,在無綫新劇《誘情轉駁》中首演大反派,為了角色不惜囤積負能量,致情緒嚴重受損,感覺衰老了 10年,為的只是向外界證明對工作的熱誠。猶幸蒙嘉慧有伊健痛錫、未來奶奶的無微照顧,令她得以堅持自己的信念。

蒙嘉慧近日為無綫新劇《誘情轉駁》首次演奸角,她直言今次極具挑戰,她日前說:「今次劇中做奸角,不過就冇我想像中咁奸,呢個角色主要係因為想報仇,要令對佢媽咪唔好嘅人得到應有報應,拍嗰時都好攰,因為今次同以往唔同,而且要我長時間去憎一個人,加上情緒方面都要保持住好差,所有嘢都要睇得好負面,拍完之後成個人好似衰老咗 10年。」

蒙嘉慧和陳法拉(左)在《誘情轉駁》劇中有不少對手戲,雖然似是第二女主角,但她依然落力演繹。劇照

天明嫌床戲嘈

多年來蒙嘉慧一直被視為花瓶,但她未有氣餒,繼續努力增值自己。

蒙嘉慧表示今次演這個角色於情緒上落了不少工夫,她說:「有場戲講我好歇斯底里,拍嗰時原本法拉要接住講嘢,點知法拉呆咗冇接到,原來佢俾我嚇親,所以今次真係好好嘅挑戰,不過如果可以嘅話,我希望個角色可以再衰啲。」她又表示連平時情緒都受到影響,她說:「嗰排真係講少咗嘢,成個人沉默咗,咁又唔會發脾氣,我平時都好少發脾氣。」

雖然飾演奸角,但少不免有親熱戲,蒙嘉慧說:「今次同洪天明有床上戲,我仲同佢講笑話我同佢女朋友都係叫嘉慧(洪天明女友為周家蔚),拍嗰時都已經好好笑,天明都話未試過喺床上咁嘈。」蒙嘉慧表示不需要向男友鄭伊健備案,她說:「唔需要囉,因為都係工作,大家都係做呢行,所以都會明白,唯一要溝通嘅都係個角色應該點去演囉。」

跟鄭伊健拍拖四年多,蒙嘉慧雖然未有經常將男友掛在嘴邊,更希望不要因兩人的關係與工作相提並論,但她也不忘大讚男友十分顧家及孝順,她說:「之前婆婆同媽咪過世,我好唔開心,因為佢兩個同我感情好好,嗰時佢一直喺我身邊幫我打點,佢好支持我,令到我情緒起伏都冇咁大,以前佢都會成日陪我去探屋企人。」

未來奶奶痛錫

蒙嘉慧表示除了伊健對她十分好之外,就連他的母親都十分痛錫她,她說:「當時媽咪唔喺度,出殯嗰日,鄭媽媽同我講咗一句說話,就係如果我想飲湯,隨時可以上去佢屋企,嗰刻令我感覺真係好溫暖,亦都好多謝佢對我嘅關心。」由於兩人拍拖多年,外界十分關注兩人會否結婚,她說:「其實最重要係兩個人一齊開心,喺生活上夾到就已經好好,反而我覺得一張婚書唔可以代表乜嘢,所以結婚呢樣嘢我真係好順其自然,唔會太刻意去諗!因為目前大家都仲有好多工作,所以未來一年都唔會有咁嘅機會。」

慨嘆人生苦短

自從與伊健拍拖後,蒙嘉慧一直予人對工作未有太大衝勁的感覺,但她坦言向來工作十分認真,她說:「我覺得我一直都有 keep住做嘢,只係人哋唔覺,時間會證明一切,最緊要係自己呢幾年睇化咗好多嘢,因為媽媽 07年開始有病,喺兩年間就離開咗,人生真係好化學,家自己喺經濟上又唔會好似以前咁要照顧屋企人而咁大壓力,反而個人開心咗,對生活嘅要求都簡單咗好多,盡量會去做自己想做嘅嘢,一得閒就會去旅行散心,我一直都好想多啲帶爸爸去旅行,但係佢年紀大唔想坐飛機,以前成日都會同媽咪去旅行,雖然唔可以去得太遠,但家諗番都有好多美好嘅回憶。」

收藏收藏0 顶4 踩0 转发到微博

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

2 沙发
法拉微博

娛圈 360:咪神爭霸戰
蘋果日報2010-12-25

自從一代咪神徐淑敏閃婚退位,咪神寶座一直懸空,圈中靚女無不覬覦這道虛銜,瞓身角逐下一任盟主。群女之中,尤以 34D高海寧與 34C呂慧儀鬥得最為激烈,兩女明爭暗鬥奇招盡出且各有千秋,看得觀眾眼花繚亂、連聲叫好。欲知「高胸寧」恃勢行胸,抑或「長腳蟹」高度取勝,且看下回分解。

撰文:蘇芬妮

高海寧

年齡: 23歲

三圍: 34D、 23、 34

身高: 173cm

呂慧儀

年齡: 28歲

三圍: 34C、 24、 35

身高: 177cm

戰役一 濠江之戰

日期: 08年 11月 8日

猛鳳過江,兩女到澳門擔任國際小姐選美大賽嘉賓,替馬賽打氣為名,暗中較勁為實。當時高海寧剛選完港姐,憑 34D勁乳冒起,挑戰前輩居心叵測,當晚以粉紅低 V連身裙叫陣,以為 V for Victory冇走雞,殊不知呂慧儀早料天機,竟出動香檳色 Deep U連身裙迎戰,大半球破繭而出,霸氣震懾全場, U for U Win。

戰役二 拉客之戰第一回

日期: 09年 11月 10日

無綫節目巡禮,亦作無綫索女巡禮,全台半百美人晒冷谷胸任睇。吸收濠江之戰兵敗教訓,高海寧今趟嚴陣以待,絲毫不讓對手喘息,她以一身火紅吊帶裙壓陣,胸前肉球比水晶鑽飾更閃。咪壇至尊, D cup巨胸,號令天下,莫敢不從,慧儀不出,誰乳爭鋒?呂慧儀當晚僅穿大露背裝,冇前有後,輸了罷就。

戰役三 港男之戰

日期: 10年 8月 21日

兩女滙聚港男選舉,與血肉橫陳的港男們攜手堆砌一片酒池肉林的畫面,袒胸露乳是最基本禮儀吧!高海寧以一襲鮮紅低胸裙出招,貫徹其「未見人先見其胸」的氣勢;惜擔任司儀的呂慧儀竟來一招「中門大開」,同樣紅色 Deep V裙,中間卻開個大 W窿,再配上 Arte鑽飾閃爆全場,將高海寧打到落花流水。

戰役四 拉客之戰第二回

日期: 10年 11月 9日

再戰無綫節目巡禮,兩女當仁不讓,全副武裝爭奪咪神寶座。高海寧以一身白色開胸高衩連身裙的標準雅典娜戰神 set up赴會,前後大解放高呼自由萬歲;呂慧儀則以酒紅色 tube dress負磅 43卡鑽飾上場,沒有三跪九叩,但一步一彎身托胸,為客戶倒奶杯中滿,熱血激情加晒分。無綫拉客戰變兩女拉鋸戰,勝負未分。

戰役五 台慶之戰

日期: 10年 11月 19日

無綫台慶之夜,女星猶如閉隱出關群情胸湧,波光掠影間殺個措手不及。高海寧導彈已填裝, 34D巨胸從紫色小吊帶 tube dress不安份守己的蠢蠢欲動,瞄準餓男眼球隨時發炮;地對胸導彈所向披靡,呂慧儀改以高衩吊帶晚裝還擊,企圖以魚網黑絲襪玩長腿誘惑收復失地,玩遊戲時又扭盡蛇腰出埋股惑,可惜仍無功而還。

經典咪神

無綫每年透過選美招攬百媚千嬌,早在高海寧惡鬥呂慧儀之前,咪神寶座已被佔據。雖則有些淡出咪壇,也有已嫁作人婦,但她們的光采已長存觀眾心中。

徐淑敏( 26歲)

34D、 23、 33

06年參選港姐時已獲封為咪精、咪神,但無論任何稱呼,只要她出現,便令人精神一振!然而,自從 Suki去年戀上飲食界才俊黃浩,且婚已結、女已生,咪咪也暫且退下火線了。

[img][/img]

陳法拉( 28歲)

34C、 24、 34

在《師奶兵團》三點式肉搏郭政鴻、《有營煮婦》剝淨 bra,都令人記憶猶新,但自與 Neway大公子薛世恒打得火熱後,已收斂很多,近期在《誘情轉駁》穿黑絲襪跳鋼管舞只是答謝 fans支持吧!

郭羨妮( 36歲)

33D、 23、 34

身為港姐、華姐冠軍, Sonija從未被歲月摧殘過。 08年在台慶夜的一招乳出驚人,至今仍為人津津樂道。當晚她穿黃色晚裝,心口打出大大的 W字,雖坐在阿姐汪明荃身後,但照樣搶盡了鏡。

楊思琦( 32歲)

34C、 22、 34

思琦妹被公認是有料之人,但礙於含蓄性格關係,出道初期咪咪一直收收埋埋。近年,她終於肯擅用天賦本錢,狂接內衣、泳衣騷造福人群,連老外也忍不住要伸出「禮儀之手」攬錫一番。

廖碧兒( 31歲)

35C、 25、 35

奪得 01年的華姐冠軍,甜姐兒廖碧兒的確人如其名, 35C碧波蕩漾,豈是兒戲?廖碧兒既健康又性感的形象,贏盡了客戶的歡心,也難怪她曾經是無綫的頭號吸金花旦。

挑戰者

江山代有人才出,一代咪神換舊人。要在芸芸索女中鶴立雞群,除靠先天條件外,也有賴後天拼搏。後起之秀深明此理,自當瞓身去盡,力爭上游。

苟芸慧( 26歲)

34C、 25、 35

擁鄰家女孩臉的「氣質咪神」苟姑娘,當初在劇集《情人眼裏高一 D》濕吻王祖藍,已令一眾宅男食酸葡萄止渴。台慶夜苟姑娘谷爆咪在鏡頭前落力彈跳,身上乒乓波彈吓彈吓,視覺震撼滿分。

梁政珏( 24歲)

34C、 24、 34

雖有叠水律師老竇唔憂做,梁政珏卻過慣拋胸露面的生活,在《同事三分親》扮純情小妹,難展現真我本色。後來在《美麗高解像》扮吸毒妹,一幕比堅尼跌宕沙灘戲肉,瞬間招收一班男 fans。

沈卓盈( 26歲)

33C、 24、 34

02年當選《 TVB周刊》封面女郎後,獲安排做兒童節目及教中文字,形象乖乖。不過近年沈卓盈銳意改變,經常低胸赴會狂晒 33C上圍,去年又在劇集《古靈精探 B》跳火辣 pole dance秒殺宅男。

王君馨( 24歲)

34D、 24、 35

07年奪港姐亞軍後工作不多,旁人只知其舞功了得,但鮮有人留意其身材。直至她近年主持飲食節目《日日有食神》及《為食總司令》,食盡佳餚,上圍忽然暴升兩 cup,從此無懼在人前揖揖讓讓。

陳美詩( 29歲)

33C、 23、 32

Macy自搬離女生宿舍後,憑清新索樣殺入 TVB,但其 33C上圍一直原封不動,未有喧賓奪主之意。直至去年,她在《古靈精探 B》中上演一幕沙灘大暴走,帶來的震撼餘波未了。

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

3 板凳
法拉微博

DaDa娜姐聖誕晒料普天同(慶)
太陽報2010-12-25

聖誕節又到,DaDa與周秀娜近期頻頻騷事業線兼談性,提早Happy X'mas,睇到男士合合!其他女星亦着到成份禮物咁款應節,好似「Neway妯娌」陳法拉同諸葛梓岐撞晒黃芥末色,真係心有靈犀。

周秀娜回味床戲

周秀娜懶理嚴冬,露事業線當食生菜。向來說話出位嘅佢同「萬寧哥哥」沈志明拍完《婚前試愛》後,竟激讚志明拍床戲用力兼激進,唔怕男友呷醋咩?

楊謹華約女過節

楊謹華「敗犬女王」之名並非浪得虛名,去旅行都只係喜歡搵好姊妹蕭亞軒一齊去,又話兩個人去紐約過白色聖誕感覺好特別,冇男士在旁,聖誕當然特別啦!

陳靜極度平安

有人話「平安夜、失身夜」,陳靜(DaDa)被問到係咪該晚失身?她竟然自爆該晚並非節日,毫無紀念性,原來平安夜愈來愈安全!

楊梓瑤公開訴苦

「浸大E神」楊梓瑤真係好忙,忙讀書同拍戲之餘,又要忙露事業線!「事業」如此繁忙,難怪佢公開大呻做人辛苦:「我七日只係瞓十粒鐘咋!」

鄭融腰精晒腿

鄭融想當年有「小腰精」之稱,如今大個女拍MV唔可以再靠腰搵食,改露長腿。之不過高度有限,鄭融都係繼續扭腰好過。

Melanie Z.警鐘過細

新一代Canon女Melanie Z.承接上一代Jessica C.嘅傳統,最喜歡有乜露乜,拍攝年曆當然三點……式盡露人前,不過距離JC嘅「警鐘絕技」,Melanie仲有排學!

傅穎又喊又笑

有指羅仲謙因偷食而惹怒緋聞女友傅穎,未知是否伊人傷心過度,每次提起謙謙都愁眉不展,對住Fans立即笑番,又喊又笑,唔好睇喎!

鄺敏慧變大禮物

中巴鄺敏慧同崔建邦嘅戀情早已告一段落,現時發展另一段情嘅佢未知是否心情大好,胃口愈嚟愈大,身形明顯豐腴唔少,仲揚言會扮一份禮物送給男友,呢份禮物真夠「大」。

諸葛梓岐狙擊阿嫂

一對「妯娌」自不然會心有靈犀,諸葛「二仔底」死跟法拉着黃芥末色靚裙,仲話要同法拉鬥快出新碟,對法拉呢位未來大嫂「尊敬」非常。

陳法拉百萬過冬

今年成績斐然嘅法拉,攞完女配角後又準備明年出碟,難怪臨近聖誕心情依然靚絕,仲着上好「蝦」人着嘅黃芥末裙見人,好高興咁話成個冬天勁賺過百萬。

Baby女神依舊

Angelababy即使食飽「海綿蛋糕」,但依然無損女神地位,喺《2010中國十大宅男女神榜》中,Baby仍然榜上有名,足證佢仲係大把市場。

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

4 地板
法拉微博

裙起爭艷
東方日報2010-12-25

臨近年尾自然party多,靚女們都悉心打扮,務求成為派對全場焦點。要成為派對焦點不一定要evening gown配鑽飾,smart casual的party dress亦可脫穎而出。星級形象指導Ricky(郭慶彬)直指徐子淇、周慧敏與陳慧琳是今期大贏家,配襯恰到好處,不分高下,反觀諸葛梓岐與Angelababy錯配出事,滲出娘味!

容祖兒 簡潔優雅

一洗以往潮味打扮,線條簡潔的斜膊裙沒有加添多餘配飾,清雅裝扮成功演繹出優雅漂亮新感覺。

徐子淇 飄逸迷人

Nude tone拖尾真絲雪紡長裙沿用ruffled設計,輕柔飄逸帶來搖曳生姿的效果,加上瑰麗珠寶的襯托,艷壓全場是理所當然!

陳慧琳 黑色魅力

一身黑色打扮很穩陣,mini-dress與高跟鞋已是絕配,又能凸顯她優美曲線,而她刻意配上長頸鏈,令平凡中生色不少,不愧為潮媽。

蔡卓妍 潮氣逼人

Sequined mini-dress搭配皮褸,再腳踏高跟鞋,一身打扮配襯得恰到好處,沒有出事位,高雅同時亦帶出一份潮氣。

李嘉欣 明艷照人

雖懷有身孕,卻沒有暴脹,穿上one-shoulder dress仍能騷出性感鎖骨,簡單配襯open-toe shoes與耳環足以明艷照人,靚媽當之無愧。

周慧敏 溫文爾雅

斜膊ruffled cocktail dress配上粗belt,有效修飾身段,加上沒有胡亂配襯首飾,整體感覺很perfect match,展現出溫文爾雅的淑女氣質。

諸葛梓岐 魔「髮」失效

艷紅色調bare shoulder dress更能凸顯她的雪白肌膚,奈何錯戴bob頭假髮,美感盡失,真的多此一舉!

Angelababy 娘味滲透

全身beige打扮經已不起眼,再加上閃令令粗belt與繫帶高跟鞋,帶點娘味俗氣,完全掩蓋其青春本色。

陳法拉 九唔搭八

不太合身的tube dress經已減退美感,更錯配一對長boots,整個打扮明顯格格不入。

星級形象指導郭慶彬(Ricky)曾為那英、李冰冰、吳君如、袁詠儀和Twins等合作,時裝觸覺品味甚受一眾女星認同,曾於巴黎時裝周欣賞Chanel、Louis Vuitton、Lanvin、Valentino,以及Jean Paul Gaultier等各大名牌。早前更為中國時尚節目《美麗俏佳人》擔任嘉賓主持。

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

法币
法拉微博
那些乜乜乜的忽略~
那条紫色裙子我觉得挺好看的啊!!什么眼光~切~

法币
法拉微博
法拉dress 很美啊!!!

法官

小婧

法币

打假功臣 灌水天才勋章 回贴大使

法拉微博
梁政钰才24哦…

法币

打假功臣

法拉微博
咋經常批評法拉的打扮

法币
法拉微博
Fala! Prettyae (L)

法币

法币
法拉微博
黃色的裙子好鮮艷~~
Fala真美

法币
法拉微博
点此访问法拉TVB Blog
支持fala!
<-sina_sign,1175420264,7->

法币
法拉微博
陈法拉,人靓,身材好,心灵美!!!

法币
法拉微博
黃芥末裙....wow

法币
法拉微博
個人喜歡~我也覺得法拉這身紫色裙不錯~
O(∩_∩)O哈哈~法拉跳pole dance只是答謝fans支持~

法币
法拉微博
Fala兩次function都係着同一對boot~> <

法币
法拉微博
不得不佩服下港媒的想象力~
真是什么都能写……
不过法拉真的是各种LOOK都很美

法币
法拉微博
Fala本來就是很美!!!

法币
法拉微博
@Fala Chen: Your Dress very Nice!