法拉城-陈法拉网站

搜索
图片视频链接失效报告专帖如非特殊注明,本站内容欢迎转载,但任何公开形式转载都请注明出处。请勿无视,详情点击。法拉城Logo下载(自拍、自录视频建议打上logo)

[擦边] 2010-9-25娛圈 360: iPad星戰   [复制链接]

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

1 楼主
法拉微博

《公主嫁到》佘詩曼「蠻」得可愛
太陽報2010-09-25

無綫當家小生花旦陳豪及佘詩曼繼《宮心計》後,再度合作演出古裝劇《公主嫁到》,《宮》劇主要講述宮廷內的權力鬥爭,眾人為了生存不惜爾虞我詐;《公》劇則集中在刁蠻公主力戰狂妄駙馬的角力上。陳豪與佘詩曼的發揮性明顯比《宮》劇好,尤其是飾演刁蠻昭陽公主的佘詩曼,演得入型入格,若說這角色是為她度身訂造,相信沒有人異議;陳豪飾演體虛易暈、玩世不恭但顧家的金行太子爺「金多祿」,雖然不及佘詩曼般生鬼討好,但總算悉力以赴,跳出框框!

其中最值得一讚莫過於飾演淘氣宮女司徒銀屏的陳法拉,因武功了得及護主有功而成為昭陽公主的「錦鳳朝凰左右護法金牌近身」,只見法拉每次唸出長爆稱號時的得戚表情及誇張手勢,着實令人眼前一亮,成功搶鏡!

雖然《公》劇角色生動、劇情趣味盎然,但金碧輝煌的服裝與頭飾不時「閃爆」螢光幕,加上服飾大多數翻用自《宮》劇,以致「熟口熟面」,惟角色設定截然不同,感覺有點突兀。

收藏收藏0 顶1 踩0 转发到微博

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

2 沙发
法拉微博

陳豪、阿佘陪睇《公主》結局
蘋果日報2010-09-25

由陳豪和佘詩曼主演的《公主嫁到》,下星期將進入結局周,除下周六晚 9時半至 10時半播映《公》劇第 30集外,無綫將安排在翌日(周日)晚上 8時半至 10時半連播兩集大結局。

拉大隊玩公主之夜

屆時一眾演員會拉大隊到大埔超級城跟現場觀眾一起欣賞,出席演員包括佘詩曼、陳豪、李香琴、阮兆祥、黃浩然、陳法拉、陳敏之、馬國明和關菊英等。

監製梅小青昨日在電話中表示:「當晚(下月 3日)我哋會包裝成『公主之夜』,喺劇集播出街之前同之後,都會有半小時嘅特輯,幾乎九成嘅演員已經度晒期出席,同觀眾一齊睇大結局。」

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

3 板凳
法拉微博

娛圈 360: iPad星戰
蘋果日報2010-09-25

「呢度有冇得賣 iPad 4?」全城瘋了,大家已不理會 iPad、 iPhone 4、 iPod、 iTunes的分別,總之有個 i字,便急不及待到櫃位付賬。自命潮人的明星們,更是機不離手,當然他們玩 iPad自有原因:陳法拉隨時 check email怕薛公子急 call;張敬軒心血來潮記低樂譜; Juno秒秒鐘傾生意幾廿萬上落;還是官恩娜最好,貪 iPad夠環保。

撰文:王崇穎、李珮洳、王連連

本報記者日前訪問買了 iPad的潮星,解答以下四條問題:

Q1: iPad最常用來做甚麼?

Q2:覺得 iPad有甚麼缺點?

Q3:用甚麼款式 wallpaper及保護套?

Q4:有沒有 iPhone 4?

陳法拉方便 Check Email

A1:我主要貪佢畫面夠大,因為我成日都 check email,而且打字比較方便。

A2:睇唔到片,如果可以有睇片功能就更加好。

A3:我都係用原裝風景相,而且自己又冇時間搞。

A4:都有用。

陳法拉 設計圖片

官恩娜睇雜誌環保

A1:我平時會用 iPad上網買時裝雜誌,同埋鍾意上 YouTube睇片,因為網上買雜誌唔使堆到成屋都係書,環保好多。

A2:我覺得 iPad唯一缺點就係有啲音效檔播唔到,唔係個個 file都得,變咗有時聽歌睇片唔係咁方便。

A3:我呢張 wallpaper就係一張劇照,係我彈緊結他;個套就係原裝套。

A4:我暫時唔會轉用 iPhone 4,因為仲有合約,同埋都覺得未有需要轉。

黎耀祥睇報紙寫 Blog

A1:主要 check email,同埋可以上網睇報紙,而且我都會成日上網寫 blog。

A2:我又唔覺有乜問題,因為我本身對電子產品冇乜要求。

A3:部機主要都係我太太用,佢放我張相做 wallpaper,我地恩愛嘢係咁 o架啦,唔恨得咁多。

A4:都有買。

張敬軒隨時寫新歌

A1:我當咗佢係輕便版電腦,用嚟上網寫嘢多。有個寫樂譜嘅 Apps,咁我可以用嚟寫吓歌,靈感到又可以即時記低。

A2:我 facebook有玩餐廳遊戲,最衰 iPad冇 Flash功能,搞到我唔可以用 iPad玩遊戲。等到返屋企先玩到,我煮緊嘅嘢食整燶晒喇!

A3:我除咗有個原廠套之外,仲買咗兩、三款,包括白色鱷魚皮套。

A4:本身我係 Apple迷,所以佢出 iPhone 4我都有買。

關心妍最愛睇 MV

A1:我平時最鍾意用 iPad上網睇 MV,或者係上網睇報紙雜誌。

A2:我到現時都唔覺 iPad有乜唔好嘅地方。

A3:我個 iPad套係一個白色皮套, wallpaper係一隻卡通兔仔,因為我好鍾意兔仔。

A4:我暫時未諗過要出 iPhone 4,本身我部 3GS都仲用得,唔想花錢買新電話。

林二汶嘆冇 USB頭

A1:我成日都會拎住部 iPad打機,最鍾意係玩 Angry Birds同 We Rule。

A2:至於 iPad嘅唯一唔好處就係冇 USB頭,如果有嘅話就 100分啦!

A3:個套就係一個纖薄嘅黑色套, wallpaper就係我同 Ellen做騷嘅相。

A4:我都好想出 iPhone 4,希望阿哥送畀我做生日禮物。

Juno大芒傾生意

A1:通常用嚟睇新聞同 check email,我同其他公司品牌用 email聯絡,會有好多圖,佢個芒夠大,咁樣我 check email時可以睇圖睇得清楚啲。

A2:最可惜係冇 multi tasking(多作業處理),如果有呢啲 function就好喇,做嘢會更方便。

A3:本身我好鍾意木紋嘅嘢,所以我部 iPad同電話個套都係木紋。

A4:買咗 iPad之後先換 iPhone 4。

MC Jin打機好好玩

A1:我部 iPad係朋友送嘅,我平時多數用嚟玩 game,因為有多個 game都好好玩,消磨時間一流呀!

A2:我覺得 iPad暫時都冇乜缺點,幾好用,幾方便吖。

A3:朋友送畀我時連埋個原裝套,個 wallpaper就係一開機嘅畫面。

A4:冇打算出 iPhone 4,因為我本身唔係咁鍾意 touch screen嘅電話。

關楚耀睇波追劇集

A1:經常出咗街做嘢,睇錄影唔暢快,所以我最常用嚟睇外國電視節目,好多時我會睇足球直播,同埋其他運動比賽,間中都會追吓劇集。

A2:其實對我嚟講佢嘅 function都已經夠用,大致上都完美,但最衰佢哋成日出咗一排又有新款,追唔切。

A3:我係用皮套,咁樣襯埋 iPad會靚仔啲。

A4:家我部 3GS都好夠用,所以冇諗住換 iPhone 4。

田蕊妮儲相兼念佛

A1:主要用嚟儲相,唔使吓吓開電腦,同埋可用嚟 check email。

A2:我暫時未發覺到,因為我都係普通咁用。

A3:用佛祖做 wallpaper,我覺得佛祖個樣好慈祥和善,所以成日都想望住。

A4:有。

陸永嫌冇得打繁體

A1:家最常用係 check email,有時我要交歌畀人,有乜可以喺 iPad即刻寫低。家變得責任感大咗,以前有藉口可以遲啲交,家人哋知我有 iPad,冇得太遲交喇!

A2:最衰係冇得打繁體字,快啲畀我打到啦,家只得簡體字,同埋得手寫唔係太方便囉!

A3:我冇用套,家咁樣都 OK,手感幾好。其實佢個面同個底都有保護功能,唔會咁易花。

A4:有,我三個月內變咗科技人,之前我仲係用緊十年前出產嘅型號手機,家一次過轉晒!

Donald即時改劇本

A1:呢排用得最多係排劇,最近我幫緊張繼聰個劇做嘢,所以用 iPad嚟排劇好方面。啲劇本可以即時改,仲可以用嚟 highlight,咁樣就唔使拎住厚厚嘅劇本,又環保唔使用咁多紙。

A2:到現時為止,打唔到繁體中文字係最麻煩囉!其他都 OK,我家學緊打簡體字。

A3:用緊原裝嗰個套,佢有得架起部機,而且個原裝唔會咁易刮花,所以已經唔使買其他套,夠晒實用。

A4:買 iPad之前已經換咗 iPhone 4,我之前用嘅 3GS,就畀咗屋企人用。

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

4 地板
法拉微博

陳豪:陳豪當然住豪宅啦
成報2010-09-25

前晚聯同幾位《公主嫁到》演員陳法拉、馬國明、陳敏之及葉翠翠,到沙田豪宅樓盤出席中秋追月活動;問陳豪該豪宅是否他的心水時,陳豪表示也是的,問他有否打算也買豪宅時,陳豪竟然大駙馬上身搞笑地說:「我係陳豪當然住豪宅啦!」他透露,一直也想買豪宅,只是當他儲到錢之時,樓市便再次升高,暫時夢想未能實現;陳豪其實現在也有物業,問他為何不將全部賣掉而轉買一間大屋,陳豪即說:「我不會啦!我覺得這樣不夠穩陣,而且我買樓唔係為咗賺錢。」問陳豪他選地方要有甚麼條件,是否需要有大花園給狗狗時,因緋聞女友廖碧兒有七隻狗,陳豪聽了即笑說:「你哋又給個氹我踩,其實我只係想找間Dream House來安居樂業。

翠翠不知何黨何派

另外,翠翠前晚身穿Deep V裙到場,翠翠之前也有買樓心得,而且之前她住的樓也不平,也算是豪宅,問翠翠剛才有否去參觀豪宅時,翠翠表示,未有時間,不過也覺得這地方不錯,問她會否考慮時,翠翠說也想的,不過要看價錢。之後問翠翠是否陳志雲黨派,因有指曾是志雲黨的崔建邦及鄧健泓,也相繼跟陳志雲劃清介線,翠翠聽了即說:「吓!我也不知自己係何黨何派,其實我沒有黨派,也是公司的員工,其實現階段真係不方便講太多,因對任何人都也不好。(你有否被通知要上庭做證人?)沒有收到通知,其實廉署只找過我一次助查,之後便沒有再找我。」

<採訪>慧芳 <攝影>吳國明

(左起)葉翠翠、陳豪、陳法拉、馬國明、陳敏之一起為豪宅樓盤造勢

陳法拉與馬國明有講有笑。

法学者

慕容

法币

打假功臣

法拉微博
期待3号的 大结局啊

法币
法拉微博
我也想喜欢apple的产品

法币

法币
法拉微博
那不知法拉是不是用ipad上巨博?哈哈

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

法拉微博
回复 浈心浈意 的帖子

姚莹莹Eileen:昨天晚上小红姐同法拉教我微博.我很開心有佢地教我.我的中文要想很久.对不起,不过我会學.請您们 (yuan liang.)..:P

6月11日 14:46 来自新浪微博
http://t.sina.com.cn/1760378610/3f4dJCxzIt
惠英紅Kara:我的電腦老師現在好忙碌呀!

9月12日 12:32 来自iPhone客户端
http://t.sina.com.cn/1732418574/wr0nJjaYxP

法币
法拉微博
falafan 发表于 2010-9-25 13:59
回复 浈心浈意 的帖子

姚莹莹Eileen:昨天晚上小红姐同法拉教我微博.我很開心有佢地教我.我的中文要想很 ...

感谢,呵呵

法币
法拉微博
回复 falafan 的帖子

fala的表情好好玩呢。

法币

回贴大使

法拉微博
10月3我應該可以去看現場看大結局
法拉與我
要去活動可以搵我
ps 我現在比較少去

法币
法拉微博
银屏的表情真是太可爱了....

法币

打假功臣

法拉微博
10月3號不能去了,想不到藉口,而且太遠
不能跟銀屏拍照了

法币
法拉微博
在香港的还可以到现场看大结局,好幸福啊
大爱kobe,最爱fala

法币
法拉微博
10月3日大結局去邊到睇?

法学士

法拉迷

法币

打假功臣

法拉微博
9L第二張嘅樣好無奈  好cute!