请选择 进入手机版 | 继续访问电脑版

法拉城-陈法拉网站

搜索
图片视频链接失效报告专帖如非特殊注明,本站内容欢迎转载,但任何公开形式转载都请注明出处。请勿无视,详情点击。法拉城Logo下载(自拍、自录视频建议打上logo)

[八卦] 2009-12-19 09娛圈潮語大家噏 [复制链接]

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

法拉微博

娛圈 360: 09娛圈潮語大家噏
蘋果日報2009-12-19

2009年網絡繼續大爆炸,每天都有奇人奇事,衍生一連串潮流術語,其中由娛樂界炒熱的更是多不勝數,入侵不同層面,就連曾特首都開口埋口要升呢,香港人又點可以唔跟住學潮語先。本報娛樂版 round up今年最常用(或濫用)的潮語,供大家溫故知新,準備升呢未?撰文:蘇芬妮

o靚模系列

─【乳模】/【胸模】─均解作以激凸上圍殺入模特兒界的女 model。濫用指數: 2例句:瑤瑤進軍香港,令一班本地乳模騰騰震!─【反 o靚模】─反對 o靚模的團體。濫用指數: 3例句:我係反 o靚模,不過你送攬枕畀我嘅話,我冇理由唔要。─【反反 o靚模】─反對反 o靚模團體。濫用指數: 1例句:反反 o靚模聯盟係幫 o靚模平反,唔係為反而反。

─【 Sing模】─轉型唱歌的 o靚模。濫用指數: 2例句:你唱歌咁叻,做唔到 o靚模都仲可以做 Sing模喎!─【飛甩 o靚模】─放棄錄用 o靚模。濫用指數: 3例句:電視台為整頓風氣,已頒令飛甩 o靚模。─【潮模】─自以為很潮的 o靚模,亦可解作來自潮州的 o靚模,最佳例子是周秀娜。濫用指數: 3例句:睇你呢身打扮,都係咪學人扮潮模嘞。─【模 Art】─從事演藝的 o靚模,出自金句王黎明的傑作,自恃「模」與倫比,實則冇分別。濫用指數: 3例句:例句:我又唱歌又拍戲,我係模 Art唔係 o靚模囉唔該!

劇集角色系列

─【啦 fing哥】─謝天華在《學警狙擊》的角色名稱,亦可引伸解作卧底。濫用指數: 4例句:唔使扮嘢啦,我一早睇穿你係啦 fing哥!─【 79】─柴九的音譯,黎耀祥在《巾幗梟雄》的角色名稱。濫用指數: 2例句: 79話齋,人生有幾多個 10年吖,及時行樂最緊要。─【 499】─四奶奶的音譯,鄧萃雯在《巾幗梟雄》的角色名稱,網上通行。濫用指數: 3例句:好嘢, 499終於攞到視后,可喜可賀!─【 3好】─佘詩曼在《宮心計》的角色名稱,亦是「說好話,做好事,存好心」的縮寫。濫用指數: 2例句:阿 B個男友係就係 3好,弊在冇錢、冇車、冇樓,都係嫁唔過。

現實人物系列

─【法拉之亂】─陳法拉在《有營煮婦》中脫剩 Bra,史稱「法拉之亂」,現泛指陳法拉有性感演出。濫用指數: 2例句:有冇睇電視,又嚟法拉之亂呀!─【偷芒】─原指城城與 Mango的緋聞,現可解作逢場作興。濫用指數: 3例句:做乜成個熊貓咁樣,噚晚又去偷芒呀?─【廁格】─「廁田」側田和曹格的 street fight。濫用指數: 2例句:近年最轟動嘅街頭打鬥事件,非廁格大戰莫屬。─【 Lady GaGaism】─崇尚美國妖姬 Lady GaGa主義。濫用指數: 3例句:唔好同我講乜嘢資本主義、共產主義,我家淨係沉迷 Lady GaGaism

其他類別

─【屎上最強】─傅穎的全走音版《花吃了這女孩》出街後,被網民嘲笑低處未算低。濫用指數: 4例句:佢打機都可以輸畀電腦 10:0,真係屎上最強呀!─【 CCTVB】─TVB自我審查,被戲稱是中央電視台( CCTV)的 B台。濫用指數: 5例句:個個台都冇嘢好睇,我熄機都唔睇 CCTVB。

─【才女】─暗諷懶醒兼欠才學的女子。濫用指數: 3例句:佢做嘢打爛嘢之餘仲要懶醒,正一才女嚟。─【升呢】─等級提升。不過自從被特首騎劫後,開始令人生厭。濫用指數: 5例句:陳七由熱刺特訓返港升晒呢,本地後衞根本 mark唔到佢。─【公主病】─嬌生慣養的女子,諸葛梓岐被指是長期病患者。濫用指數: 4例句:咪睇佢青靚白淨,其實佢有公主病,好難服侍。─【乾】─英文 Dry直譯,指感情生活空白,沒有愛情滋潤。濫用指數: 4例句: Sammi獨居乾到裂。

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

法币

回贴大使

法拉微博
很離譜....法拉之亂....這樣的說話都可以說得出...
法拉與我
要去活動可以搵我
ps 我現在比較少去

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

法拉微博
法拉之乱不是今年才出现的词,07年就出现了,那个时候用得比较多。

法官

小婧

法币

打假功臣 灌水天才勋章 回贴大使

法拉微博
法拉之乱。。。今年就一部剧出街还弄了个法拉之乱出来。。。

法硕士

竞仔

法币

回贴大使

法拉微博
法拉之乱.....柴九叫79.我学校就是79

头像被屏蔽

禁止发言

法币
法拉微博
冇"法拉之亂".......大家都一樣會鍾意法拉.......

法官

Green

法币

打假功臣 法官 忠实粉丝 灌水天才勋章 回贴大使

法拉微博
冇"法拉之亂".......大家都一樣會鍾意法拉.......
ot911 发表于 19-12-2009 01:14 PM

法拉之亂《是一件不好的词和事的描写,离谱。
Forever fans..

法币

忠实粉丝 回贴大使

法拉微博
法拉之亂....???

不管杂志怎么写,我还是一样喜欢拉~

法币

打假功臣

法拉微博
果然八卦
这个名词解释 编的极度不负责任
对这娱记无语

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

法拉微博
这不是编的,是来自网上的。

法币

打假功臣

法拉微博
这不是编的,是来自网上的。
falafan 发表于 2009-12-19 22:58

那就更杯具了
网友焦点总集中在这些地方……

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

法拉微博
人家焦点在这也不能太怪他们,事实就是这个确实是表面上最吸引人眼球的。要怪的是拍这些戏的人,在没有必要的情况下拍出来,拍出来了还有脸说不知道这个会把人的焦点拉到这个上。

法币
法拉微博
法拉之乱,他们想象力确实不错。。。剩Bra又怎么样?比基尼也是更夸张怎么没人说

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

法拉微博
回复 14# cerulean

比基尼当然不同,如果相同,为啥一个要叫比基尼一个要叫bra,这就是意识上的差别,一个是私人性质的,一个是公开的。再加上,这不是单纯的露bra,而是完整的拍下脱掉衣服后露出的,就好比你在家换衣服,一个人拿着摄像头对着拍下来,这也是意识的问题,一件本来是私底下干的事,被放上台面了。