法拉城-陈法拉网站

搜索
图片视频链接失效报告专帖如非特殊注明,本站内容欢迎转载,但任何公开形式转载都请注明出处。请勿无视,详情点击。法拉城Logo下载(自拍、自录视频建议打上logo)

[新闻] 2008-9-17「第一次得到觀眾愛戴」陳法拉啞女催淚洗姣底 [复制链接]

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

1 楼主
法拉微博

溏心風暴之家好月圓鬥戲人辦  第十八回
「第一次得到觀眾愛戴」
陳法拉啞女催淚洗姣底

蘋果日報2008-09-17

結局倒數仲有4日--陳法拉在《溏心風暴之家好月圓》中飾演啞妹甘詠慶,用手語演繹內心世界,突圍而出。過往法拉多飾演拋眉弄眼的二奶和反派角色,今次演啞妹,無論表情和演技均受到讚賞,還讓她大洗底,擺脫姣爆稱號,法拉坦言:「今次好人角色出嚟嘅效果好好,第一次得到觀眾咁愛戴。」撰文:卓寶花

雖然做好人角色嘗甜頭,但法拉覺得做奸人也考演技,所以她不會專挑某類角色來演。

在無綫劇集《溏心風暴之家好月圓》中,一班後輩如林峯、楊怡和陳法拉都能發揮出水準,對比第一輯《溏心風暴》,演技漸見成熟,尤其陳法拉在第一輯《溏》劇中屢招劣評,今趟她扮演啞妹甘詠慶卻備受讚賞,形成強烈對比。

楊天經(右)和陳法拉在劇中經歷重重波折,最後終成眷屬。電視圖片

法拉表示邊哭邊做手語難度很高,要記熟手語才能入戲。

荷媽鼓勵易入戲

陳法拉經常扮演二奶和姣爆角色,今次在《溏》劇中執到好籌,播映後獲一致好評,令她感到高興,陳法拉日前接受訪問時說:「我上網睇番啲觀眾反應,好多人覺得我今次演得有進步,好人角色出嚟效果好好,第一次得到觀眾咁愛戴,拍之前我花咗幾個月跟老師學手語,每次都要學三、四集對白,仲要錄起返屋企重溫。」

法拉用手語演繹阿慶一角,事前要做足準備工夫,她說:「雖然唔使講對白,個心會定啲,但要記住邊度入位做手語。劇入面講到我同楊天經嘅一段感情時,有好多喊位,初時我成日掛住做手語,好難入到戲,試過分開兩樣嚟做,但唔配合,後來要好熟練手語再投入角色先可以做到,呢樣係最難克服嘅問題,每逢到呢啲位,荷媽(李司棋)就會拍一拍我或者捉緊我雙手畀鼓勵我,等我可以更易入戲。」

啞女的角色令法拉洗底,網民由批評轉為讚賞,法拉笑說:「我本身唔係太衰啫,只係因為角色關係,啲人睇完突然覺得我純情咗。」洗底後會否嚴選角色,拒絕再演二奶?法拉說:「冇諗,演戲唔係為出街得到人讚我人品好,係要觀眾認同演技,好似米雪飾演紅姨都好成功,同樣有俾人讚,後者嗰種讚揚對我嚟講更需要,好過啲人只讚我好人、手語做得好。我最想要係觀眾點評價陳法拉,所以我唔會諗下一個角色要做乜,不過好人角色的確係有甜頭,起碼會俾人讚先。」

陳法拉為了飾演啞女阿慶苦練手語,得到觀眾好評,努力並沒白費。

奸人比忠角易演

陳法拉表示阿慶一角是入行以來最有發揮的,不過奸角和好人她同樣喜歡,反而覺得壞人易做,她說:「現實生活中冇人會奸到出汁有樣睇,演員靠想像誇張做個衰樣出嚟,出啲力已經做到,但普通人做好人角色就好難做到出色。」

攝影:陳慧安
        髮型:Ling Chow(Salonide IL COLPO GROUP)
        服裝提供:Lane Crawford
        場地提供:Salonide IL COLPO GROUP

溏人心聲
        最愛劇中金句--手語真情流露

「我係用手語去演繹,有幕見工有一句『細個見到人哈哈笑,我就唔敢笑,笑又冇聲,喊又冇聲,覺得自己好醜』我做嗰時真係喊咗出嚟。」

自選最愛場面--結婚溫馨感動
        「係我同Kelvin(楊天經)結婚嗰場戲,要用手語做出多謝家人一直以來照顧,劇本寫得好好,演繹時好感動,李司棋一邊用說話幫我解釋,場面好感人好難忘,好似真係有一個好愛錫自己嘅媽媽咁。」

表現最好演員--楊怡演出深度
        「楊怡飾演阿月,劇入面係我家姐,講我哋好好感情,阿月有好多場受咗委屈嘅戲都做到好深入,個角色性格本身同楊怡都有幾分相似。」
收藏收藏0 顶0 踩0 转发到微博

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

2 沙发
法拉微博

陳法拉手語冧掂小朋友
太陽報17/09/2008

喺電視劇《家好月圓》中飾演啞女阿慶嘅陳法拉,之前接受電視訪問,做慣啞女嘅佢不忘大騷手語,雖然該劇已經拍完一段時間,但佢嘅手語依然冇生疏。法拉去咗香港青年協會教一班小朋友用手語唱遊,佢同班小朋友相處愉快,大讚佢哋率真可愛添!

網址:http://blog.tvb.com/falachen/2008/09/16

法币

灌水天才勋章 特殊贡献勛章 大法官 忠实粉丝

3 板凳
法拉微博
苹果的图就是毁人不倦

法币
4 地板
法拉微博
原帖由 cusa2005 于 2008-9-17 06:57 发表
苹果的图就是毁人不倦

对也  我同意

法币

回贴大使

法拉微博
2张图片不错

法币

打假功臣 法学院模范生 法官 魔法师 忠实粉丝 灌水天才勋章 回贴大使 特殊贡献勛章

法拉微博
苹果的图就是唉....无语
美女拉的图就这样被毁了

法币

灌水天才勋章 回贴大使 法官 忠实粉丝

法拉微博
法拉说得对!最重要是自己的表现能得到观众的认同!

法币
法拉微博
那么漂亮的FALA苹果也能拍出这种水平。。。汗。。
  FALA人美心更美。。。
   美丽如FALA..........

法币

灌水天才勋章 回贴大使 法官 忠实粉丝

法拉微博
原帖由 cusa2005 于 2008/9/17 06:57 发表
苹果的图就是毁人不倦

拍个照居然效果这么差~~ 苹果该检讨了啊....

法币
法拉微博
苹果D相效果好差
咁都开以拿去来....真是....

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

法拉微博
不是拍摄的问题,而是拍完了加工的问题,故意锐化成这效果的,苹果就是这样的,好好的照片放上去多好,硬是要加工丑化一遍,龌龊的媒体。法拉这几张其实都算不错了,只是锐化成这样颜色太深了。

法币
法拉微博
法拉几时拍新剧啊?

法官

Green

法币

打假功臣 法官 忠实粉丝 灌水天才勋章 回贴大使

星途无限

法拉微博
得到观众爱戴是努力换得的回报!
加油!
Forever fans..

法币

终身成就奖

法拉微博
原帖由 cusa2005 于 2008-9-17 06:57 发表
苹果的图就是毁人不倦

欢迎前去天涯观看巨雷的苹果图片