法拉城-陈法拉网站

搜索
图片视频链接失效报告专帖如非特殊注明,本站内容欢迎转载,但任何公开形式转载都请注明出处。请勿无视,详情点击。法拉城Logo下载(自拍、自录视频建议打上logo)
楼主: vickylove

[讨论] 《潛行狙擊》討論專貼(劇情+劇照等)     [复制链接]

法币
法拉微博

法币

法币

法币
法拉微博
回复 vickylove 的帖子

sorry!剛發完才看到!!下不為例!!!sorry!!!

ccue  you can delete your 帖子,is not a problem  发表于 2011-7-29 19:45:56

法币
法拉微博
小婧...有幫手錄今晚的東張西望嗎??有法拉啊!
法拉:“男人不壞,女人不愛!”哈哈!!!!!

法币
法拉微博
haha!阿媽唔俾我睇...我偏偏要上網睇!!為左法拉,俾阿媽鬧都值得啦!

法币
法拉微博
法拉D廣東話勁正啊!好到進步啊!and...法拉嘅戲份真系唔小!

法币

潛行狙擊 - 編劇問答室

法拉微博
Laughing哥強勢回歸
網誌日期:2011.07.30 (六) 11:23AM
要Laughing哥嘅粉絲久等喇,Laughing哥、Bosco、法拉、子珊等主演嘅《潛行狙擊》下個星期一晚有得睇喇,究竟天華今次係警察、卧底,抑或係咩呢?好快就揭曉喇!PA華仔會全程為你報道幕後花絮。

套劇就星期一先出街,華仔就搵咗Laughing哥同法拉,拍咗三段講鎗嘅短片,最尾嗰段仲有法拉燒鎗嘅英姿添!

另外,今次套劇除咗PA手記之外,仲有「編劇問答室」添,大家如果對劇情、故事背景,甚至角色喺某一場戲點解會有咁嘅諗法,都可以去問答室留言,由《潛行狙擊》嘅一班編劇親自解答!
http://www.56.com/u39/v_NjIwNjczOTY.html
http://www.56.com/u20/v_NjIwNjczNzc.html
http://www.56.com/u48/v_NjIwNjc0MDU.html

周望晴與姚可可
網誌日期:2011.08.10 (三) 6:18PM
有網友留言問到周望晴與姚可可的創作過程,這裡回答一下。
Madam Jo這個角色是跟Laughing配為拍擋/情侶,因此她跟Laughing是一凹一凸,期望擦出火花;Laughing輕鬆,Madam(故作)嚴肅;Laughing愛踩界,Madam有原則。
另一方面,我們刻意扭轉陳法拉的慣有甜姐兒形象,演出硬朗女警,這是當選後第一次剪短髮,少穿高踭鞋,洗脫女性化,為觀眾帶來新鮮感。
至於跛Co與Paris,創作目的是描寫現代男女有今天沒明天的愛情觀。社會殘酷,沒有童話故事,相愛又如何?很多人願意出賣愛情,但出賣了一定會痛苦。跛Co與Paris是雙方永遠的痛,情慾是發洩,追求片刻快感,但他們不敢想明天。

法币

Face 爆潛行狙擊高潮徐子珊迷藥餵上司

法拉微博

煲劇

無綫新劇《潛行狙擊》開播一個禮拜,繼續食住Laughing哥條水,上週平均收視高開29點,最高收視更高達33點。
今集《潛》劇跟上集《學警狙擊》完全冇關係,但今集加入黄宗澤(Bosco)做奸角,跟飾演Laughing哥的謝天華大演對手戲。雖然有一定睇頭,但高潮位原來係飾演Bosco女友兼大律師的徐子珊為求上位,不惜跟上司于洋上床;而飾演高級女督察嘅法拉,最後亦走唔甩被Bosco脅持兼跌死埋,所以9月開拍電影版法拉一定冇份。

子珊攞于洋精液
飾演大律師姚可可的徐子珊,為成名,選擇跟隨專門幫黑社會辯護的馮應駒(于洋飾)學習。于洋接受本刊訪問時話:「可可後期因為事業上有求於我而不惜以身相許,不過可可冇真係同我發生關係,佢只係暗中落迷藥迷暈我,再搵另一個女人同我發生性關係,仲攞咗我嘅精液作威脅。」事後,可可的古惑仔男友蘇星柏(黃宗澤飾)發現原來駒並不是持牌大狀,而且誤以為佢同可可發生關係,決定要駒身敗名裂。
可可同駒嘅床上戲令人期待,但于洋話:「我哋只係點到即止,摸吓面珠,就連咀嘴都冇。我家係老人家想激都激唔起喇!」

法拉跌死
陳法拉飾演嘅周望晴分屬Laughing哥上司,望晴由初初討厭Laughing到後來愛上佢,兩人親密鏡頭多,Laughing哥仲不時勇救法拉,其中一幕係望晴被一班古惑仔脅持險被強姦,好彩緊急關頭Laughing哥及時趕到將望晴救走。 望晴逃過一劫,不過佢都冇好下場,被星柏脅持,最後仲由高處墮下慘死,Laughing哥又要眼白白睇住女友死喇!

電影版捧Bosco
《潛行狙擊》於9月初將開拍電影版,角色大致上係沿用Laughing哥、Bosco同徐子珊,法拉就因為喺電視劇版已經死咗,所以冇份。而電影版亦將由TVB監製梁家樹夥拍曾志偉開拍。其實《潛》一劇名義上係以Laughing哥為主軸,但實際上係想捧紅Bosco,所以喺電影版內,Bosco嘅戲分將拋離Laughing哥謝天華坐正!

綠葉彈起
面皮夠厚 MC Jin 飾演楊立青,入學堂時被Laughing哥睇中做卧底,後更被邀加入CIB成為卧底成員,由於MC Jin喺戲中醒目、臉皮厚兼唔記仇,加上對Laughing忠心而討好到唔少觀眾。

終極奸角 張國強 飾演莫一烈為義豐社團坐館,為求出位,打交搏到盡。做咗龍頭後仲幫社團賺大錢,奸到出晒汁。

「巨聲」細孖 周志康 飾演孫少杰,跟住Laughing哥學做卧底。第3集跟大隊去模特兒公司裝竊聽器一幕,細孖表現冷靜,演技令觀眾有驚喜。

視帝預告陪跑
距離11月台慶仲有3個月,今年視帝候選根據劇集及角色的受歡迎程度,基本上都塵埃落定,一向有觀眾緣的陳豪依然係頭號大熱,Bosco同Laughing哥睇嚟都得個跑字。 ####

想激都激唔起喇!
主動獻身:徐子珊(姚可可)飾演新晉大律師,為求成名上位,不惜討好其上司于洋(馮應駒),後更落迷藥意圖跟駒發生關係。于洋已經65歲,而子珊就32歲,相差33年搞埋,爆喎!

辣㷫網友
第3集,子珊話要學費肉償,即瞓喺梳化任Bosco魚肉,網友就激讚子珊夠火辣。

戲中子珊雖然對Bosco又愛又恨,二人後來更發展成性伴侶關係,不過到最後仲會拉埋天窗。

又愛又恨

狂電上司
徐子珊於杯中落迷藥,更使出佢嘅看家本領,用眼神狂電于洋,于洋就係咁被子珊迷暈。

http://pda.atnext.com/isilo/imag ... 0085_1311927566.jpg
法拉被Bosco脅持,仲企圖推佢落樓,Laughing哥趕到,可惜法拉最後都跣手,墮樓慘死!

http://pda.atnext.com/isilo/imag ... er/W1020_278_13.jpg

http://pda.atnext.com/isilo/imag ... er/W1020_278_10.jpg
險被姦
http://pda.atnext.com/isilo/imag ... /W1020_278_1101.jpg

另一場講法拉被古惑仔脅持企圖強姦,但一除完腰帶,Laughing哥已趕到。冇乜嘢睇,但勝在意識大膽。

http://pda.atnext.com/isilo/imag ... artin110731b180.jpg
Laughing企歪 早前《潛行》宣傳活動中,Bosco(黃宗澤)成個男主角咁企中間位,連Laughing哥都要行埋一邊。

監製梁家樹同曾志偉將齊齊監製《潛行》電影版,據知二人都鍾意Bosco多過謝天華,Bosco順理成章擔正。

http://pda.atnext.com/isilo/imag ... 20_278_12081701.jpg

大熱:《點解阿Sir係阿Sir》陳豪《蘋果日報》圖片

http://pda.atnext.com/isilo/imag ... 20_278_12228002.jpg
次熱:《怒火街頭》鄭嘉穎

http://pda.atnext.com/isilo/imag ... 20_278_12271534.jpg
黑馬:《真相》陳展鵬

http://pda.atnext.com/isilo/imag ... 20_278_YUS_9274.jpg
陪跑:《潛行狙擊》謝天華、黄宗澤

http://pda.atnext.com/isilo/imag ... 20_278_12396271.jpg
陪跑:《紫禁驚雷》馬浚偉
刊於220期《FACE 週刊》
壹傳媒互動有限公司 daily.com 版權所有 不得轉載

法币
法拉微博
下個禮拜系大陸教書...無得睇!!!5制!!!!

法币
法拉微博
點解啊?我要睇啊!

法币
法拉微博
Next week, fala is a bit...on the other hand, Kate seems to take up an important role...I don't like that though..

法币
法拉微博
can anyone tell me whether fala will take up an important role (or at least as she did tonight)  next night?  deciding to go out or stay at home and watch it.  both things are very important to me though...

法币
法拉微博
我唔夠18歲><
P.S.條褲我知法拉有穿過...但系件衫有咩?邊場戲啊?

法币
法拉微博

誰家灶頭無煙火(46)
九江十二坊(3)
潛行狙擊(20)
PA手記大全
潛行狙擊 - 編劇問答室
關於結局
網誌日期:2011.09.03 (六) 10:36PM
早於劇本創作之初,我們已訂下每個階段人物的發展,但是人物是有生命的,他們會選擇自己的路。
無容置疑,作為編劇,角色的生死掌握在我們手裡,例如中槍後生或死,昏迷後醒不醒等等。
但除了這些,我們慢慢失去主動權。
他們黑或白,愛與不愛,漸漸掌握在他們手裡,不再是編劇說了算。
不知角色的結局如何,希望不是命運作弄人(命運不就是編劇嗎?),而是他們為自己選擇的負責,無悔無憾。
下圖是劇本創作之初,為三十集做的「六大階段」,那時候連角色名也沒有,情節跟最終版本有很大不同。

法币
法拉微博
madam jo...crying...........

法币
法拉微博
收視幾多啊?