法拉城-陈法拉网站

搜索
图片视频链接失效报告专帖如非特殊注明,本站内容欢迎转载,但任何公开形式转载都请注明出处。请勿无视,详情点击。法拉城Logo下载(自拍、自录视频建议打上logo)

[擦边] 2009-8-8邱禮濤捧 Laughing省邵氏盾牌 [复制链接]

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

1 楼主
法拉微博

男生圍:邱禮濤捧 Laughing省邵氏盾牌
蘋果日報2009-08-08

邵氏那個盾牌形 SB logo,邱禮濤等足邵氏停產的 22年,以為憑執導電影《 Laughing Gor之變節》等到了,邵氏卻要改招牌。從《人肉叉燒包》到《陰陽路》,由《我不賣身,我賣子宮》的影后劉美君到從電視再度跳出銀幕的 Laughing謝天華,導演邱禮濤經歷了電影事業高低潮,拍過 cult片爛片話題電影,如今拍埋電視劇產物, 26年來得出四字真言——適者生存。撰文:藍文浩

適合市場不等於完全妥協,就如現實中,正與邪從來都難定分界,擅長描寫黑與白中間那一塊灰的邱禮濤導演,執導邵氏重整旗鼓後的首部電影《 Laughing Gor之變節》,他日前笑說:「真係好榮幸,細個睇幾多邵氏嘅戲呀,我連續開工一個禮拜冇得瞓,一上車就瞓着,都係為咗部戲有邵氏個 SB logo,點知o依家話要改。」兩個字母加上盾牌形狀,令導演朝思暮想,邱禮濤續說:「我接都係希望有部戲有呢個 logo,雖然係好老套,但係呢個唔係貶義。」明白明白,那盾牌 logo的經典程度,就等於小時候看西片那張開口搖頭怒吼的大獅子。

邵氏重整旗鼓,由謝天華和陳法拉主演的首部電影《 Laughing Gor之變節》將於下周四上映。

謝天華憑 Laughing一角成功由電視螢光幕跳到大銀幕,跟元彪(右)結片緣。

天華壓力變動力

Laughing哥謝天華在無綫劇《學警狙擊》死過翻生成全城熱話,更由公仔箱跳入大銀幕掛頭牌拍前傳,繼續置身黑白灰中間做邊緣人,保住人氣谷票房,演員、導演都有壓力,不過邱禮濤說:「其實 set死咗個角色仲易有題材啦,我哋要構思佢嘅過去係點樣,強調佢點樣去揀條路,都係抉擇嘅故事。」路邊社消息:黃秋生本來拒絕接拍,但因為與導演深交又有知遇之恩而應承,邱禮濤說:「唔係,秋生一聽完故事就好爽快應承,佢好鍾意個角色。我同佢唔講呢啲嘢。」一眾主要演員都拍慣 TVB倒模劇集,可會只得 A表情 B笑容?邱禮濤說:「天華好緊張部戲,佢因為部劇而紅咗,仲拍埋電影,緊張但係都係好正面嘅,咁樣令佢全力以赴。法拉幾好,但係呢部係男人戲,剛陽味重啲,佢就係 Laughing身邊一個人,佢女朋友。呂慧儀幾突出,古仔入面冇刻意經營,但係佢一做就覺得好突出。」無綫被戲稱為 CCTVB,邱禮濤不怕有觀眾會對電影先入為主,還是自有一套想法,他說:「唔怕,我真係唔會介意,正如有一班最索嘅女企喺度,都未必個個人都鍾意啦,只要大部份嘅回應係正面就已經係好好。」

在片中演黑幫大佬的吳鎮宇極力反對演其妹的陳法拉與 Laughing相戀。

邵氏昔日的盾牌形 SB logo至今仍令大家十分懷念。

打入內地有難度

香港電影其實早已變成中港電影,內地資金殺到,香港老闆又要投靠內地市場,邱禮濤說:「o依家多個老闆(邵氏)玩,雖然個行業真係低潮,但係有老闆肯搞,個象徵意義好好,睇吓 3部之後邵氏電影再點發展啦。」但電影要合香港口味,更重要的是合乎內地的尺度,要妥協同時又不可太過妥協,邱禮濤說:「希望內地市場、制度同視野都開放啲啦,要拍到(內地認可電影)係難,但唔係冇可能。」另外, cult片迷喜訊是影藝戲院重開,但在導演眼中,卻同樣是象徵意義比較大,邱禮濤說:「電影工業內未必係一個好消息,好似係多咗個頻道放小成本片,但係會唔會咁就多咗人睇戲呢?歷史上睇好似係唔得喇。」

我是誰: Cult片大導出頭天

《我不賣身,我賣子宮》劇照

現年 48歲的邱禮濤,是嶺南大學文化研究碩士,學生時代已拍攝獨立短片。他執導的電影,恐怖、血腥、勵志、喜劇、黑幫片樣樣齊,大多是低成本製作,尤以 cult片聞名, 93年拍攝《八仙飯店之人肉叉燒包》,帶挈黃秋生首奪香港電影金像獎影帝,至於另一齣《伊波拉病毒》,曾獲歐美影評人和觀眾喻為 Cult Classic。至於《等候董建華發落》除了獲提名金紫荊獎最佳導演外,亦成為柏林影展「 Panorama」開幕電影。早前執導的《我不賣身,我賣子宮》,造就劉美君奪金馬影后。

導演邱禮濤拍戲多年,經歷了電影界的高低潮。

收藏收藏0 顶0 踩0 转发到微博
头像被屏蔽

禁止发言

法币

灌水天才勋章 回贴大使 忠实粉丝 法学院模范夫妻

2 沙发
法拉微博
这个LOGO挺无敌的~~

法币

忠实粉丝 回贴大使

3 板凳
法拉微博
SB logo好很怀念。。好多片子都有这个。

法币

灌水天才勋章 回贴大使

4 地板
法拉微博
这个是网络恋情?

哈哈,还特别解释 阿T
[fly]I'll always support Fala Chen[/fly]

法官

Green

法币

打假功臣 法官 忠实粉丝 灌水天才勋章 回贴大使

法拉微博
不是SB, 国内很不好过电检...
Forever fans..