法拉城-陈法拉网站

搜索
图片视频链接失效报告专帖如非特殊注明,本站内容欢迎转载,但任何公开形式转载都请注明出处。请勿无视,详情点击。法拉城Logo下载(自拍、自录视频建议打上logo)

[擦边] 2009-6-21姣精衰神有運行 [复制链接]

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

1 楼主
法拉微博

徐淑敏傻豬大翻身
太陽報2009-06-21

娛樂圈是一個大染缸,電視城更是一個弱肉強食之地,不少花旦為了博上位而出陰招,無所不用其極!徐淑敏(Suki)與胡定欣雖不再是視壇初哥,但一個是傻氣十足的「小豬」,一個則是深藏傲骨的「姣精」,要在關係複雜的電視城生存,同樣要調節自己。

外表精靈的Suki原來是「懵豬」一名,做事迷迷糊糊,令人不知好嬲定好笑,以她的性格,要在電視城生存有點難度。剛出道的她演技幼嫩,更被踩是「花瓶」,但她不服輸:「我好唔鍾意人哋叫我花瓶,唔鍾意人哋覺得我得個睇字,我要建立自己嘅位置,既睇得又演得!」談及第二套劇集《緣來自有機》,她承認抵鬧:「有場戲話我畀男友撇,要我喊,但我Touch唔到,眼淚都流唔到一滴,又唔畀用眼藥水,累到全廠人等咗我成個鐘,雖然最後諗我隻貓死喊咗出嚟,但一啲都唔逼真,嗰次冇人鬧我,但我知實畀人藐啦!好過意唔去!」她續說:「監製仲同我講,話我個樣好似好Smart,原來真人唔係咁叻啫!嘩!聽完真係好Hurt!」

學演戲見成果

Suki自知資質有限,但沒有輕言放棄,起初她拍劇只是鬧着玩,直至拍攝《巾幗梟雄》,才覺得自己有太多不足之處:「我以前一直冇留意現場感,見雯女(鄧萃雯)、祥仔(黎耀祥)佢哋情緒澎湃,好易入戲,仲要冇NG喎!好犀利!自此之後,我開始愛上拍劇,想做得更好,我知自己做戲唔叻,所以加倍努力,上多啲堂學演戲,到我拍《杏林心處》時,聽到有人話我演得好,真係開心咗成日!」

Suki剛入行時經常撞板,令前經理人十分擔心,後來與王貽興傳緋聞,更令前經理人非常激心!她說:「佢知道件事之後好嬲,即刻打電話鬧我,當時我沖緊涼,唔敢聽電話,但始終要面對,咪叫家姐畀個電話我聽囉!當時我一絲不掛咁畀佢鬧咗成個鐘,最後搞到傷風!」她明白經理人為她好:「我知佢好錫我,當時仲有法拉、定欣、盈盈等上位花旦,但佢冇偏心,一手一腳湊大我,對我有恩。有次TVB藝人食飯,佢見我同啲唔應該黐埋一齊嘅藝人一枱,仲嬲到喊添!」

搞喊前經理人

直至現在,Suki還經常與前經理人見面:「我同佢成日出嚟食飯,依然仲畀佢鬧,哈哈!好彩有佢鬧咋!入行3年,以前我係一隻大豬,依家已經變成一隻小豬,有進步喇!不過,我都好多謝依家嘅經理人,雖然佢冇成日話我,但我知佢都好着緊我,好幸運遇到兩位好經理人。」

在電視城浸淫了幾年,Suki已練成「見人講人話、見鬼講鬼話」的神功,她說:「的確,有時喺化妝間,會遇到你同佢打招呼,但佢好冷淡對你嘅人,所以要識執生囉!」不過,她相信只要真心待人,最終會得到回報。

唔怕忘年戀

不少花旦都以視后為目標,但Suki未敢奢望,更自嘲與獎項無緣:「我人生第一個獎就係參選港姐時攞嘅旅遊大使獎,其他獎都未攞過,視后?諗都未諗過,我反而想建立一個多人鍾意嘅徐淑敏!」

自去年跟中坑男友黃重生分手後,Suki一直感情空白:「有啲嘢過去咗就算喇!我情緒好易受影響,最怕感情間嘅角力,以前睇得愛情太重,連經理人都話我傻女!」不過,她對忘年戀的睇法,未有因失敗過而改變:「我冇話會怕囉!年紀唔係一個問題,最重要係對象認唔認真。」

Suki拍攝《巾幗梟雄》時見識過前輩的演技,自此愛上演戲。        (無綫電視圖片)

Suki參選期間,獲中坑男友黃重生管接管送,大出風頭!

Suki不甘做花瓶,希望成為睇得又演得的女演員!
收藏收藏0 顶0 踩0 转发到微博

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

2 沙发
法拉微博

胡定欣妖精有好報

用「姣得有道理」形容胡定欣最貼切不過,在劇中擠眉弄眼的她的確妖艷,入行7年來,她不是做妖女就是做所謂「姣精」,但她卻樂在其中,她說:「依家啲觀眾要求多咗,對演員要求高好多,喺《巾幗梟雄》入面,佢哋好鍾意睇我點姣,點做一個勾引人嘅女人,Keep住睇我嘅角色變化,要做到又姣又唔乞人憎,真係好難!」現實中的胡定欣,性格卻跟「姣」風馬牛不相及,反而更像男仔頭:「我姣唔姣?咁就要問大家喇!如果可以姣多啲,就唔會咁少花邊新聞啦!我嫌自己唔夠姣添!」

佩服勇敢監製

胡定欣認為演奸角或姣精無傷大雅,因為發揮機會更大:「好多人恨做反派,我遇到呢啲角色,可以話係不枉過,我喺《巾幗》入面偷情,連媽咪都入晒戲咁話『有冇搞錯』,真係好有滿足感!」所謂「一將功成萬骨枯」,胡定欣坦言那麼多監製找她演高難度角色,可謂一場賭博:「佢哋真係好勇敢,有時連我自己都冇信心做好,隨時會搞臭個角色,但佢哋都冒咁大風險搵個可能搵錯嘅人,我好佩服。」

有些演員,到退出仍是「戲屎」一名,但有些人卻天生懂得演戲,像跳班一樣跳過花瓶階段,胡定欣是後者:「好幸運,我嘅演技從來冇畀人插過,好多同事幫我、畀意見我,又有監製畀機會我,但啱啱入行嗰陣,因為太多懶音,成日將『香港』讀成『香趕』,『中國』讀成『中角』,搞到成日畀人鬧!有次做綜藝節目,有人話我『阿女,你咁多懶音,一世都改唔到喇!』講到我冇晒希望咁,但我唔忿氣,我知藝人要聲色藝俱全,更以聲行先,所以每日讀報紙改善發音,依家再冇畀人話喇!」

不敢奢望封后

要在電視城出位談何容易,不少花旦搞是非或緋聞,但胡定欣認為這些方法很不實在:「呢個圈子,每個人都有唔同目的,有唔同嘅生存方法,上位嘅途徑有好多,過到自己就得。」問到有哪些事情過不到自己,她即話:「出席某某飯局囉!做人都係實在啲好,雖然我成日做姣嘅角色,但我唔係乜嘢性感尤物,可能就係咁,從來冇人搵我去飯局,哈哈!一直都唔On List!」

胡定欣自言是一個沒有攞獎命的人,視后對她來說更是十分遙遠,奪得「飛躍進步女藝人」獎已是極大鼓舞,她不敢強求,只希望演出一個富傳奇性的角色便滿足。

夾吓馬國明

哪個女孩不想被愛?胡定欣與一般女生無異,都想有男朋友借出肩膊讓她倚靠,自從與吳浩康分手後,很多身邊人問她何時再帶男友出來,與馬國明傳緋聞後,總算找到一些端倪,但她依然否認與馬國明撻着:「我哋都未拍過拖,唔知夾唔夾喎!不過佢真係一個好人!」記者叫她嘗試「夾吓」馬國明,她即甜笑說:「哦!」哦……一切盡在不言中。

場地:海港城
        服裝:Rebecca Taylor
        髮型:Joseph Lui@Hair(胡定欣)

胡定欣在《巾幗梟雄》中飾演偷情的姣精,連媽咪亦投入得罵她「有冇搞錯!」        (無綫電視圖片)

胡定欣當選「飛躍進步女藝人」,演技終獲肯定。

胡定欣否認與馬國明撻着,卻多次公開大讚他「好仔」!

胡定欣不介意多次演反派,認為發揮機會更大。

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

3 板凳
法拉微博

姣精衰神有運行

不少無綫花旦不介意影響形象,飾演姣精或壞女人,這些角色令人印象深刻,有助她們擺脫花瓶之名。

徐子珊

在《家好月圓》中,徐子珊飾演極攻心計的壞女人嘉美,勾引陳豪,演技備受讚賞,事業一帆風順。

陳法拉

現實中已被指「姣」的法拉,在《師奶兵團》中毫不忌諱地飾演「姣精」,郭政鴻為她推油一幕更成為經典。

湯盈盈

盈盈出道時演過不少狐狸精角色,不是情婦便是勾人老公!直至在《阿旺新傳》中飾演「李笑好」後才從良。

头像被屏蔽

禁止发言

法币

灌水天才勋章 回贴大使 忠实粉丝 法学院模范夫妻

4 地板
法拉微博
是女的就能套个姣精的帽子。。。

法币
法拉微博
长得漂亮就被人称为姣精,没天理的啊!

法币

忠实粉丝 回贴大使

法拉微博
lala 这么好还骂她,没天理啊..

法币

忠实粉丝 回贴大使

法官

Green

法币

打假功臣 法官 忠实粉丝 灌水天才勋章 回贴大使

法拉微博
原来Abby那么强的样子也会cry.., 果然有柔情如水的一面。

Suki拍攝《巾幗梟雄》一有进步。
胡定欣在那银流今粉已很出色。
姣得起不怕人说,问心无愧就OK了。
Forever fans..

法院长

阿T

法币

忠实粉丝

法拉微博
原来Abby那么强的样子也会cry.., 果然有柔情如水的一面。

Suki拍攝《巾幗梟雄》一有进步。
胡定欣在那银流今粉已很出色。
姣得起不怕人说,问心无愧就OK了。

Kenwick 发表于 2009-6-21 12:47

徐淑敏说的是前经理人,她现在的经理人是abby。

法官

Green

法币

法拉微博
9# falafan
哈哈, 我还想借机赞赞Abby。

“ 直至現在,Suki還經常與見面:「我同佢成日出嚟食飯,依然仲畀佢鬧,哈哈!好彩有佢鬧咋!入行3年,以前我係一隻大豬,依家已經變成一隻小豬,有進步喇!不過,我都好多謝依家嘅經理人,雖然佢冇成日話我,但我知佢都好着緊我,好幸運遇到兩位好經理人。」”

小豬是很可爱,但不能显示出来。
Why 成日同前經理人出嚟食飯? (不恰当行为)
好彩有佢鬧咋,依家嘅經理人,佢冇成日話我 (Abby可能是没力气再说了)
我知佢都好着緊我,好幸運遇到兩位好經理人《说这句就够了。
祝福敏,她也有进步的。

法官

小婧

法币

打假功臣 灌水天才勋章 回贴大使

法拉微博
香港媒体就这样,不管你是什么走什么路线他都能给你写成一些不堪……

法币

忠实粉丝 回贴大使

法拉微博
Abby是长的什么样的 啊?

法币
法拉微博
支持法拉,不知为什么,从昨天开始就进步到法拉的TVB页面很奇怪!!!想留言也留不成

法官

Green

法币

法拉微博
13# wrq0905

法拉TVBBlog是要在TVB登记才可留言。
我从来没有留过, 因为我不懂为何登记不到。

头像被屏蔽

禁止发言

法币

灌水天才勋章 回贴大使 忠实粉丝 法学院模范夫妻

法拉微博
都进不去。。。谁的都进不去。。除了云总

法币

忠实粉丝 回贴大使

法拉微博
fala的blog近来很奇怪!

法官

Green

法币

法拉微博
15# congeechen

就是出了云云,不可留言.

法币
法拉微博
原来你们也点不进去
我还以为网速问题